Ecomare is volop bezig met nieuwe projecten en verbeteringen. De gloednieuwe quarantaine-aquaria zijn net in gebruik genomen, een belangrijke stap om het welzijn van de dieren te waarborgen en gezonde leefomstandigheden te garanderen. Daarnaast is de renovatie van een van de zeehondenbassins in volle gang, waarmee de faciliteiten verder worden gemoderniseerd.

Een bijzondere gast

Begin oktober deed een bijzondere nieuwe gast zijn intrede in de aquariumopvang van Ecomare. Harriët Plantinga sprak met Jarco Havermans, medewerker dierverzorging van Ecomare. “Vanaf het strand werd een flinke pluk plastic aangeleverd, waarin verschillende dieren en eieren waren vastgeklemd. Tussen het afval troffen wij eieren van een zeekat aan, een fascinerende inktvissensoort die niet vaak op deze manier wordt gevonden.”

Wat voor dieren zijn zeekatten?

Zeekatten zijn tienarmige inktvissen.  Bij veel mensen zijn deze dieren bekend door de inwendige schelp die nadat de dieren doodgaan regelmatig op het strand aanspoelen (wordt ook wel zeeschuim genoemd). In Nederland leeft enkel de gewone zeekat; wel worden er rugschilden van andere zeekattensoorten langs de kust soms gevonden (de twee  soorten die hier het dichtstbij voorkomen zijn de gedoornde en sierlijke zeekat; deze leven ten zuiden van de Noordzee).

Hoe planten de zeekatten zich voort?

In het voorjaar, en door klimaatverandering soms ook aan het einde van de zomer, trekken zeekatten naar ondiep water om zich voort te planten. Na de paring vullen de vrouwtjes hun eieren met inkt, waardoor de eieren zwart van kleur worden. Vervolgens bevestigen ze deze eieren aan een stevige structuur, zoals stenen, zeegras of andere onderwaterobjecten. In de Oosterschelde krijgen ze hierbij zelfs hulp van duikers, die speciaal hiervoor bamboestokken plaatsen waaraan de eieren kunnen worden vastgeknoopt.

Anderen lezen ook:  Zeepaardjes redden, hoe dan?

Wat is de overlevingskans van een jonge zeekat?

De zeekatteneieren die bij Ecomare werden binnengebracht, waren door het moederdier vastgeknoopt aan een grote klomp van plastic touw. Deze klomp was aangespoeld op het strand, waar een oplettende wandelaar hem vond en naar Ecomare bracht. Omdat het teruggooien van plastic in zee geen optie is en ook niet wenselijk, hebben de eieren een plek gekregen in de quarantaine-aquaria van Ecomare. Hier kregen ze de kans om uit te komen in een veilige omgeving. Telkens wanneer er nu een jong uitkomt, wordt het zeekatje zorgvuldig teruggezet in zee. Tot nu toe zijn op deze manier al dertien jonge zeekatten succesvol uitgezet.

De overlevingskansen van jonge dieren in zee zijn over het algemeen vrij laag, omdat er veel predatoren op de loer liggen. Gelukkig zijn zeekatten bijzonder intelligente dieren die zich goed kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden, wat hun kansen vergroot.

Waar hebben duikers de beste kans om een zeekat onder water te zien in Nederland?

In Nederland kunnen duikers het makkelijkste zeekatten zien in de Oosterschelde (bij de Bergse Diepsluis bijvoorbeeld)