Ze zijn ouder dan dinosaurussen en behoren tot de zeldzaamste vissoorten ter wereld. Door proefboringen voor de kust van Zuid-Afrika dreigt een van de allerlaatste populaties verloren te gaan.
Tot 1939 was de coelacanth in het westen uitsluitend bekend van fossielen. Toen werd bij East London in Zuid-Afrika een exemplaar gevonden op een vismarkt. Pas in 1952 werd een 2e gevangen bij de Comoren. Sindsdien zijn er op die plek regelmatig nieuwe exemplaren boven water gekomen. Bij de plaatselijke vissers was de vis bekend als Gombessa. De coelacanth is voor eerste keer in zijn natuurlijke omgeving gefilmd in 1989 op een diepte van 180 tot 200 meter. Paleontologen dachten dat de vis al ruim 60 miljoen jaar was uitgestorven.
Vandaag leiden kleine populaties een verborgen bestaan in zeegrotten aan de Oost-Afrikaanse kust en noorden van Sulawesi (Indonesië). De vis weegt evenveel als een gemiddelde man, is blauwkleurig en heeft kenmerkende vinnen. In 2000 werd een nieuwe groep ontdekt in het oosten van Zuid-Afrika. Een veertigtal kilometer verderop wil het Italiaanse Eni nu boren naar olie. Volgens het energiebedrijf is dat ver genoeg, maar natuurbeschermers vrezen dat zelfs het kleinste olielek dramatische gevolgen kan hebben voor de coelacanth.
Bron: Nieuwsblad
Bekijk ook: Prachtig pygmee-zeepaardje ontdekt in Japan