Afgelopen week heeft een ervaren duikteam van 16 vrijwilligers van Stichting Duik De Noordzee Schoon plastics en visnetten verwijderd van 15 wrakken tussen Ameland en Helgoland. Deze plastics en netten zijn afkomstig van lading van vrachtschepen als MSC Zoë of verloren door vissersschepen. 

Verloren plastics blijven een probleem

Het duikteam heeft in 18 duiken 8 Big Bags aan verloren lading en visnetten vanaf scheepswrakken geborgen. Hiermee is ruim 3500kg aan voornamelijk kunststof uit de Noordzee verwijderd.

Ameland

Het type afval wat op de scheepswrakken gevonden is wisselt per locatie. Ter hoogte van Ameland en Schiermonnikoog wordt nog steeds afval gevonden in de vorm van voetenbadjes of kunststof dekens afkomstig van de containerramp op 2 januari 2019 met de MSC Zoë.

Helgoland

Veel afval is inmiddels onder het zand gespoeld. Daardoor blijft het aanwezig en een probleem voor de toekomst. Deze opruimactie van Duik de Noordzee Schoon en ook andere opruimacties op zee en langs het strand laten zien hoeveel moeite het kost om plastics weer uit zee te verwijderen.

Als we verstandiger met onze zee om zouden gaan was dit alles niet nodig.

Plastic bij Helgoland

Meer oostelijk zijn verloren gegane visnetten en kreeftenkooien gevonden. Deze leiden tot nodeloze sterfte van vis, kreeften en krabben als gevolg van verstrikking. Op Helgoland werden de plastics aangetroffen in de nesten van de kolonie Jan van Genten.

CleanUp XL

Deze expeditie maakt deels onderdeel uit van het 3-jarige CleanUp XL project waar Stichting Duik De Noordzee Schoon samen met bergingsmaatschappijen, de Waddenvereniging en Stichting De Noordzee in participeren.

Anderen lezen ook:  Special DUIKEN-lezersreizen Socorro, Zuid-Afrika en Bonaire

Foto’s: Copyright SDDNZS – Joost van Uffelen

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Decompressieziekte? Schaam je niet