Sinds mijn twaalfde heb ik kronen op mijn voortanden. Nu, op mijn 34e, is er opnieuw ontstekingsweefsel ontstaan. Aangezien er nog te weinig wortel aanwezig is, worden mijn voortanden getrokken. De kaakchirurg gaf aan de vrijkomende holtes te vullen met kunstbot. Als dit voldoende gehard is, plaatst hij na ongeveer drie maanden implantaten. De definitieve kronen worden vervolgens na nog eens twaalf weken geplaatst, als de implantaten goed zijn vastgegroeid. Aangezien ik midden in mijn duikopleidingen zit en dus regelmatig duik, zou ik graag willen weten:
– Kan ik duiken tijdens de uithardingsfase van het kunstbot?
– Hoe lang kan ik niet duiken na het plaatsen van de implantaten? En na het plaatsen van de kronen?
– Geven zwembadduiken problemen of zijn de drukverschillen hier zo klein dat het geen invloed heeft op het genezingsproces?
– Ik hoorde van anderen dat het verstandig is zes maanden niet te duiken, zodat het geheel volledig kan genezen. Gaan deze zes maanden in na het plaatsen van de kronen (dus aan het eind van de behandeling), of al eerder?
– En hoe zit het in dit geval met (ondiepe) �zwembadduiken?
– Ik ga tijdens de behandeling tweemaal onder narcose. Is dit van invloed op het ontstaan van stikstofnarcose? En tot hoe lang na een algehele narcose kan ik niet duiken?
Esther Looijenga-Erenstein

ANTWOORD

De ingreep die je beschrijft, is een intensieve behandeling. Het is van groot belang dat tijdens de uithardingsfase geen verstorende factoren optreden, die het genezingsproces vertragen of minder effectief maken. Ook infectiegevaar is niet uit te sluiten. De kans hierop wordt groter als je in buitenwater duikt. Een ander probleem is dat in een genezende wond makkelijk lucht geperst wordt onder overdruk. Lucht in de holte waar het bot uithardt, bevordert de genezing niet. Hetzelfde geldt ook voor de periode erna, als de implantaten ingebracht zijn. Overigens moet je je goed realiseren dat het om je voortanden gaat. Die hebben rechtstreeks contact met het mondstuk van je ademautomaat. Een onverwachte klap van een vin kan de implantaten weer los doen komen te staan. Ik zou de zes maanden aanhouden nadat de implantaten zijn geplaatst. Dan kunnen ze zich voldoende hechten. Ook het zwembad zou ik mijden om de eerder genoemde redenen. Het ondergaan van een narcose heeft overigens geen invloed op het ontstaan van stikstofnarcose. De algehele conditie na een doorgemaakte operatie is van veel groter belang voor je eigen duikveiligheid en die van je buddy’s.

Anderen lezen ook:  Blindedarm verwijderd