Een nieuwe telg is toegevoegd aan de Divevolk-familie: de Seatouch 4 Pro. Onze reviewer Pim Valk testte in 2020 al de Seatouch 3. Wat is er nieuw? Pim Valk zocht het uit op Cyprus.

Tekst: Pim Valk Foto’s: Raymond Wennekes

De Seatouch 4 Pro is feitelijk niet meer dan een behuizing van zeer stevig polycarbonaat, met een kleine sleuf aan de zijkant waar je telefoon in past. Behalve het klepje dat voor een waterdichte afsluiting zorgt, zitten er geen bewegende delen aan de behuizing. Ook aanvullende functionaliteiten zijn weggelaten. Geen elektronica, geen batterijen, niks van dat alles. Dat maakt hem bedrijfszeker en simpel in de bediening. Voor de meeste, momenteel gangbare telefoons (ook de wat oudere modellen) is een kunststof frame beschikbaar waar jouw telefoon in past. Die laat je vervolgens zo de behuizing in glijden. Niks moeilijks aan, want het kan maar op één manier. Daarna sluit je het klepje met twee schroeven. Klaar is kees en duiken maar! De enige zorg die je hebt is om, voordat je de telefoon in de case stopt, de schermvergrendeling met face-ID uit te zetten. Want je telefoon gaat je niet herkennen met je duikmasker op! Wat is nu het verschil met de voorganger? De verbeterde gelpad en hij is geschikt voor grotere smartphones. Daarover zo meer.

Gebruik Touchscreen

De bediening van je telefoon gaat gewoon op de manier zoals je gewend bent. Via de gelpad, die je telefoon scheidt van de buitenkant, druk je op het icoon van de app die je wilt gebruiken. Je kunt dus ook gebruik maken van verschillende camera-apps als je bijvoorbeeld meer instelmogelijkheden zoals witbalans of sluitertijd wilt. Maar alle apps zijn te gebruiken, hoewel onder water natuurlijk geen wifi, bluetooth of mobiel netwerk beschikbaar is. De gelpad geeft de beweging en druk van je vinger (ja, ook met handschoenen aan) eenvoudig door aan het scherm van de telefoon en zo kun je de app gebruiken. Het vergt een beetje oefening, maar als je het eenmaal doorhebt, werkt het goed. Omdat je al je apps kunt gebruiken zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Van het spelen van een spelletje tot gebruik door bijvoorbeeld de duikinstructeur. Hij kan zijn cursist filmen en gelijk feedback geven als je samen de video onder water bekijkt. Zo ziet de cursist meteen wat hij eventueel kan verbeteren. Of wat dacht je van het bekijken van een onderwaterkaart die je eerder hebt gefotografeerd of een fish-ID kaart?

Anderen lezen ook:  Duiken is gevaarlijk: zes mythes over duiken ontkracht

Resultaten

Zowel boven als onder water gaat het gebruik probleemloos en de resultaten vallen mij beslist niet tegen. Natuurlijk moet gezegd worden dat die resultaten voornamelijk door de camera en fotograaf worden bepaald, de behuizing voegt hieraan niet veel toe. Die maakt het alleen mogelijk. Mijn testexemplaar beschikte helaas niet over een statiefaansluiting waarmee ik hem op bijvoorbeeld een tray met verlichting kan monteren. Dat beperkte enigszins de mogelijkheden in donkerder water op diepte, maar de fabrikant levert een soort klem als losse accessoire waarmee dit wél goed mogelijk is.

Andere sporten

De Seatouch kun je natuurlijk ook gebruiken in andere ruwe of natte omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan zeilen, surfen, snorkelen, kajakken of skiën. Alle activiteiten waarbij je extra bescherming voor je telefoon zou willen, zonder in te leveren op functionaliteiten. Boven water doen namelijk alle radiofuncties het gewoon door de case heen. Wifi, bluetooth, mobiel netwerk. Bellen of geluid afspelen gaat prima. Zelfs draadloos opladen gaat (als je telefoon dat ondersteunt). Toe aan een nieuwe telefoon? Dan hoef je niet de hele case te vervangen, maar koop je voor een fractie van de aankoopprijs ervan een nieuw, passend frame.

Conclusie

De Seatouch 4 Pro is verrassend eenvoudig in gebruik, kan tegen een stootje en valt op door de relatief lage aanschafprijs. Er zit geen elektronica in of batterijen en is daardoor fail safe.

Pro & contra


Plus

Stevige behuizing

Geen bewegende delen, behalve het klepje

Geen elektronica

Geen batterijen

Universele behuizing

Aantrekkelijk geprijsd

 

Min

Geen lekdetectie

Geen standaard statiefaansluiting

Anderen lezen ook:  Aqua Lung Explorer II Roller: Let's go!

Gelpad mogelijk kwetsbaar

Prijs: € 195

 

Meer info op www.divevolkdiving.com

Verkrijgbaar bij onder andere onderwaterhuis.nl