“Ik zou graag met een wing gaan duiken!” Vragend kijk ik mijn vriend Mario aan. Met amper 13 duiken op zijn naam, is hij ineens heel enthousiast over een wing. Eigen materiaal heeft hij nog niet, dus het komt heel goed uit de gloednieuwe Tusa BB React net uit is en vraagt om getest te worden.
Tekst & foto’s: Judith Rietveld Onderwaterfoto’s: Harro Cats
De verklaring waaróm hij zo graag met een wing wil duiken, hoor ik al snel. Hij heeft op YouTube allemaal video’s bekeken en is ervan overtuigd dat een wing echt de beste Buoyancy Control Device is. Ik moet stiekem lachen. Geweldig hoe hij zich er zo in heeft verdiept. Het leuke is dat net de nieuwe Tusa BB React semiwing op de markt is verschenen, die we vanuit het magazine mogen gaan testen. Wanneer ik Mario vraag of hij dit dan wil doen, hoeft hij niet lang na te denken. En blij als een klein kind bekijkt hij het gloednieuwe vest zodra het binnen is.
Sexy
Mijn eerste indruk is sexy. Ik heb het dan niet over mijn vriend, maar echt over de wing. Prachtig materiaal en minimalistisch. Opvallend is de positie van de trimpockets aan de voorkant. Deze zijn hoger op de wing geplaatst en ook in een hoek van ongeveer 45 graden geplaatst. Zo ligt het lood dichter tegen je lichaam aan in plaats van dat het onder je heupen hangt. Door deze positie van het lood heb je een mooie balans en lig je mooi horizontaal en stabiel in het water. En dit zorgt natuurlijk ook weer voor meer comfort! Extra lood kan je in de trimweight plaatsen die op de achterkant bevestigd zijn, onder de bladder. Het harnas beschikt over het ‘React’ systeem. Dat zit nog eens mooi in elkaar. De zachte padding backplate is direct in hoogte verstelbaar zodat je het in 1 seconden in kunt stellen naar jouw lichaam.
Onder de indruk
Mario is gelijk onder de indruk. En dan die BB, waar staat dat eigenlijk voor? “BB” staat voor “Back Inflate,” wat verwijst naar het ontwerp van de semiwing waarbij het drijfvermogen voornamelijk op de rug van de duiker is geplaatst. Dat is heel duidelijk te zien aan de bladder, die enkel aan de achterkant zit. De bladder heeft een nieuw ontwerp waarbij het taps toeloopt bij de schouder. Dit draagt bij aan een betere luchtverdeling die de houding en stabiliteit van de duiker zowel boven als onder water verbetert.
Ziet er goed uit
Over enkele weken gaan we naar Bali, daar kan Mario mooi flink wat duiken met de wing maken. Wel is het handig dat hij alvast vertrouwd raakt met het nieuwe systeem. Omdat een workshop drijfvermogen en vintechnieken sowieso al op de planning staat, kan hij gelijk mooi de BB React uittesten. GUE-instructeur Ferry Schram knikt goedkeurend wanneer hij de semiwing bekijkt. “Ziet er goed uit!” Ik dacht dat hij zou adviseren de pocket die aan het vest hangt, om die eraf te halen. Maar hij vindt dat juist wel handig. “Voor je boeitje met spoeltje. Of je wetnotes.”
Horizontaal in het water
Ook hij zweert bij een wing: “Het grootste voordeel is dat je onder de ‘ballon’ hangt. Je ligt mooi horizontaal in het water. Ook heb je onder je lichaam veel meer vrijheid dan met een trimvest. Er hangen geen enorme zakken onder je die je helemaal inklemmen. Daarnaast drijf je aan de oppervlakte veel comfortabeler als je bijvoorbeeld ligt te wachten op een boot. Je hebt niet het gevoel dat je helemaal opgeblazen bent.”
Voorkomt rollen van de tank
Het is even wennen met het RiteTite Tank Buckle Systeem, de tankband, om die te bevestigen. Het is een soort ‘haak’-systeem. Als we het eenmaal doorhebben, is het zo gedaan en zit de cilinder zit zo vast als een huis. Daarvoor is dit systeem ook ontworpen; het voorkomt dat de tank gaat rollen en daarnaast dat je snel en eenvoudig je tank kunt wisselen. De mini-workshop van Ferry verloopt goed en Mario is helemaal blij met hoe hij in het water ligt. Voor hem is het gelijk bevestigd dat wings echt wel bijdragen dat je gelijk horizontaal in het water ligt.
Geen fancy functies
Op Bali test Mario de wing uitgebreid. Het tanksysteem blijkt fantastisch te zijn, omdat je in een handomdraai een tank gewisseld hebt en niet hoeft te prutsen met je tankband of deze strak genoeg zit. De wing is daarbij heerlijk compact, dus op de wat krappere boot neemt hij niet veel ruimte in tussen de andere sets. Het is wel handig om de trimweights voor bevestiging op de tank erin te doen. Ze zitten verstopt onder de wing op de backplate, voor betere balans, en het is lastig om het lood erin te krijgen als de BB React al op de tank zit. Verwacht geen fancy octopus- of manometerhouders; zoals het een goede wing betaamt is alles minimalistisch gehouden. De octopus berg je op in een bungee, aan de manometer dien je zelf een boltsnap te bevestigen zodat je hem aan een D-ring kunt clippen. Aantrekken gaat eenvoudig: de BB React heeft een buikband, wrapsysteem band en een kleine borstband.
Best friends
Mario is al gauw best friends met zijn wing. Het verbaast me dat hij met zijn maar (inmiddels) 17 duiken zo mooi in het water ligt. Like a pro! “Zo blij dat ik nu een wing heb!” is zijn conclusie aan het einde van de duikvakantie. Sorry, BCD’s, maar die zal hij niet meer gaan gebruiken denk ik…
Facts
- Tusa BB React
- Hoogwaardig TPU
- Dubbele laminering 420D Nylon
- Duurzaam en sneldrogend
- Nieuw harnassysteem
- Unieke donutvorm bladder
- RiteTite Buckle Systeem
- Prijs: € 749