Recentelijk zijn er enkele haaien waargenomen bij de kust van Orihuela aan de Costa Blanca, l’Hospitalet de l’Infant aan de Costa Dorada, de haven van het Baleareneiland Menorca en voor de kust van Galicië.

In de Spaanse wateren zijn verschillende haaiensoorten te vinden, waaronder de blauwe haai, hondshaai en toonhaai. Deze haaien zijn vaker te vinden in de koelere wateren van de Cantabrische Zee en de Atlantische Oceaan, terwijl ze minder vaak worden gespot in de Middellandse Zee. De Straat van Gibraltar heeft een grote diversiteit aan haaiensoorten, waaronder de zijdehaai.

Haaienaanval

Er zijn slechts drie geregistreerde haaienaanvallen in Spanje geweest, die gelukkig geen dodelijke slachtoffers hebben geëist. Hoewel de grote witte haai theoretisch gezien in de wateren rond de Spaanse kusten kan voorkomen, is het zeldzaam dat ze dicht bij de kust verschijnen. In de Middellandse Zee komen ongeveer 45 haaiensoorten voor, waarvan de blauwe haai het meest voorkomt. Haaien vormen over het algemeen geen gevaar voor mensen, en er zijn geen beten van haaien gemeld in Spanje. In de Cantabrische Zee en de Atlantische Oceaan worden verschillende haaiensoorten gevonden, maar ze vormen geen gevaar voor de lokale bevolking of zwemmers.

Haaienvangst

Spanje is verantwoordelijk voor 50% van alle haaienvangsten in de regio, met name van de blauwe haai. Het is belangrijk te beseffen dat haaien in Spanje bedreigd zijn en dat de risico’s voor hun overleving groter zijn dan de risico’s die ze vormen voor mensen.

Op Spaanse stranden worden verschillende vlaggen gebruikt om bezoekers te informeren over de situatie en veiligheidsmaatregelen:

  1. Blauwe vlag: Duidt op de kwaliteit van het strand en wordt jaarlijks uitgereikt aan stranden die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.
  2. Groene vlag: Geeft aan dat de zee kalm is en het veilig is om te zwemmen. Dit is de meest voorkomende vlag en betekent over het algemeen dat zwemmen veilig is.
  3. Gele vlag: Waarschuwt voor mogelijke gevaren, zoals hoge golven of sterke onderstromingen. Zwemmen is toegestaan, maar voorzichtigheid is geboden. Drijvende voorwerpen zijn verboden.
  4. Rode vlag: Verbiedt het betreden van de zee. Het kan worden gehesen bij gevaarlijke omstandigheden, zoals hoge golven, sterke onderstromingen, verontreiniging of de aanwezigheid van gevaarlijke dieren zoals haaien of kwallen.
  5. Zwarte vlag: Geeft aan dat het extreem gevaarlijk is om te zwemmen. Het strand kan gesloten zijn vanwege ernstige problemen zoals verontreiniging.
  6. Oranje vlag: Geeft aan dat er geen strandwacht aanwezig is en er geen toezicht is op het strand. Dit kan een gebrek aan directe hulp betekenen.
  7. Witte vlag met kwallen: Duidt op de aanwezigheid van kwallen in zee. Zwemmen is toegestaan, maar zwemmers moeten voorzichtig zijn om niet gestoken te worden. Een rode versie van deze vlag betekent dat zwemmen verboden is vanwege gevaarlijke kwallen, zoals het Portugese oorlogsschip.
  8. Vlag met de letter “Q”: Duidt op uitstekende kwaliteit van het strand en wordt toegekend aan stranden die voldoen aan specifieke kwaliteitsnormen. Het heeft geen directe relatie met de veiligheidssituatie.
Anderen lezen ook:  Vliegtuigwrak luchtvaartpionier Amelia Earhart mogelijk gevonden

Deze vlaggen helpen strandbezoekers om de omstandigheden en eventuele gevaren te begrijpen, zodat ze veilig kunnen genieten van hun tijd aan de kust.

 

Bron: Spanje vandaag