Karel Boon, PDIC Instructor Trainer, woont en werkt op Curaçao en schreef zijn eigen Handboek duiken Curaçao. We voelden hem aan de tand hoe hij op dat idee kwam en hoe hij het vervolgens aanpakte.

Een handboek over duiken op Curaçao! Hoe dat zit?

Ik ben in 1993 begonnen met duiken op Curaçao en na het behalen van diverse brevetten en specialisaties, ben ik samen met met talloze anderen, overal op het eiland gaan duiken. Destijds was er een kleine, Engelstalige duikgids met ongeveer 20 duikplekken. Ook was er wel een duikgids van de diverse eilanden maar ook daar stonden niet veel duikplekken in. Er was toen nog geen internet dus andere plekken waren “van horen zeggen” of gewoon door zelf een plek zoeken. Toen ik in 2003 weer terugkwam op Curaçao wist ik overal nog aardig de weg onder water en kreeg ik het idee om zelf een duikgids te maken. Inmiddels was er internet maar werden er enkel een aantal populaire duikplekken genoemd waarvan de informatie vaak onvolledig was.  

Een eigen duikgids maken was dus het gevolg…

In 2005 ben ik Instructeur Trainer geworden en realiseerde ik me dat lesboeken doorgaans vrij saai zijn en na de cursussen zelden of nooit meer werden bekeken. Ook stelden mensen vragen waarbij je diverse boeken nodig had om alles te beantwoorden. Na het schrijven van de Duikgids van Curaçao wilde ik eigenlijk een meer compleet beeld maken van alle aspecten van het duiken op Curaçao. Het duiken op alle, door ons beschreven, duikplekken duurde ongeveer 2 jaar en was geweldig om te doen, het maken van een handboek duurde nog langer.  

Anderen lezen ook:  Kantduiken op DushiCuraçao #2

Waarom? 

Het verzamelen van informatie gebaseerd op vragen die we kregen en dat omzetten in leesbare Jip en Janneke taal was lastiger dan het maken van de duikgids. Het moest immers leesbaar zijn voor iedereen. Het eerste handboek, op A4 formaat, is verschenen in 2015 en was al aardig compleet en werd ook goed verkocht. De terugkoppeling die ik kreeg van kopers heb ik daarna ter harte genomen en vanaf 2018 heb ik gewerkt aan een nieuwere versie. Het A4 formaat bleek niet handig, dus alles is veranderd naar A5 en, nog belangrijker, de lay-out en spelling heb ik uitbesteed aan mensen die dat veel beter kunnen dan ikzelf.  

Waar kunnen we jouw boek kopen? 

Het resultaat is een compact Handboek duiken Curaçao waarin alle aspecten van het duiken rond het eiland worden beschreven op een leesbare manier. Inmiddels is het boek behoorlijk populair onder duikers, van Open Water duikers tot instructeurs, en wordt het gebruikt als naslagwerk, afvinklijst, cadeau of herinnering van duikers die hier gedoken hebben. Het boek is, vooralsnog, alleen te koop op Curaçao bij onder andere Mensing Caminada, Uniek Curaçao, Bruna en bij mijn eigen duikschool Trunkdivers op Kokomo Beach.

Het heeft een omvang van 219 pagina’s en kost € 19.