We weten allemaal heel goed dat het plasticprobleem enorm is. We werken aan oplossingen en maken stappen zoals het verbod op plastic tassen . Toch, als er dan zo’n tragische foto verschijnt, worden we weer keihard met de neus op de feiten gedrukt. Dit is wat er nu in onze oceanen gebeurt en deze ongelukkige potvis is zeker geen uitzondering.
De 9,5 meter lange potvis spoelde aan op het Indonesische eiland Sulawesi. De inhoud van zijn maag? Onder andere plastic flessen, plastic zakjes, teenslippers, een kapot dienblad en wel 115 bekertjes. Toen het dier gevonden werd, was hij al deels ontbonden. Er kan dus niet met zekerheid gezegd worden of de potvis door het plastic overleden is. Dat de zware bal van plastic in zijn maag geen positieve bijdrage heeft geleverd aan de gezondheid van het dier, dat is natuurlijk meer dan duidelijk.

Wake-up call

Dwi Suprapti, zeedieren-expert bij WWF-Indonesië: ‘’Deze ontdekking is diep bedroevend. Het is een wake-up call voor alle Indonesiërs over hoe plasticvervuiling onherstelbare schade aan onze oceanen en aan het leven in zee aanricht. Wij dringen er bij bedrijven en overheden op aan om samen te werken en deze kwestie met spoed aan te pakken om verdere lekkage van plastic naar onze oceanen te voorkomen’’. Indonesië is een van de grootste veroorzakers van het plasticprobleem. Er stroomt daar jaarlijks 1.3 ton plastic de zee in. Alleen China heeft een nóg groter aandeel in de plasticvervuiling.

Probleem zonder grenzen

Plasticvervuiling is een wereldwijde crisis die ook vraagt om wereldwijde oplossingen. Om ervoor te zorgen dat er geen plastic meer in zee komt, moeten bedrijven en regeringen samenwerken. Bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen voor de volle levenscyclus van hun producten, van productie tot afval. Zo kunnen ze de landen helpen deze kwestie aan te pakken.

Anderen lezen ook:  Drogen en opbergen van je duikuitrusting

Steeds meer plastic

Plasticproductie en -vervuiling groeien enorm. Het huidige systeem kan al dat plastic niet aan en daarom moet dit probleem snel worden aangepakt. Een groot deel van het plastic stroomt via rivieren de zee in. Beach cleanups zijn fantastisch en helpen zeker, maar ze gaan het probleem niet oplossen. Het probleem moet bij het begin worden aangepakt. Wat we nodig hebben zijn wereldwijde oplossingen om samen, gericht, tegen deze wereldwijde crisis te vechten en hiermee de zeeën en al het leven in zee in veiligheid te brengen.

Bron en foto’s: WNF

Bekijk ook: Onderzoek naar herkomst plasticvervuiling op Bonaire

Weten hoe jij jouw plasticverbruik kan verminderen? Bekijk deze tips!