In het Caribisch gebied is er zout in de zee, en dat heeft invloed op het weer in Europa. Wetenschappers uit Duitsland en Canada hebben ontdekt dat tijdens koude periodes in het verleden, zoals de Kleine IJstijd, er minder zout met zeestromingen naar het noorden werd gebracht.

Normaal gesproken was bekend dat de Noord-Atlantische stroom minder sterk was tijdens zulke koude tijden, en het zoutgehalte in het Caribisch gebied nam toe. Dit verstoorde de zouttoevoer naar het noorden en veroorzaakte langere koude periodes op het Noordelijk Halfrond. Duitse en Canadese wetenschappers, waaronder die van de Dalhousie University en de Universiteit van Bremen, hebben dit nu bevestigd. Ze denken dat het transport van zout door zeestromingen cruciaal is voor het wereldwijde klimaat.

Eerder dachten onderzoekers dat de toename van zee-ijs en het minder zout worden van de Noord-Atlantische Oceaan ten zuiden van de Noordpool mogelijk zorgden voor koudere periodes. Maar nu blijkt dat wat er in het tropische Atlantische gebied gebeurt, ook erg belangrijk is. Paleoklimatoloog Henning Bauch zegt dat er nog weinig bekend is over deze klimaatgebeurtenissen in het subtropische en tropische Atlantische gebied en hun effect op het Noordelijk Halfrond.

Om hier meer over te begrijpen, hebben de onderzoekers gekeken naar wat er gebeurde tijdens de Kleine IJstijd van de 15e tot halverwege de 19e eeuw. In die tijd was het 1 tot 2 graden kouder in West-Europa, wat leidde tot slechte oogsten, hongersnood en ziektes. Ze hebben sedimenten uit het zuidelijke Caribisch gebied bestudeerd en het zoutgehalte en de temperatuur van het oppervlaktewater gereconstrueerd, evenals de samenstelling van de schelpen van plankton.

Anderen lezen ook:  UWCameraStore Fiber snoot Pro dual

De resultaten laten zien dat er een afkoeling van 1 graad Celsius was tijdens de Kleine IJstijd. Deze koelere periode had ook gevolgen voor de oceaanstromingen en zorgde voor meer zout in het Caribisch gebied. Dit beïnvloedde de oppervlaktedichtheid in de Noord-Atlantische Oceaan, wat belangrijk is voor de stabiliteit van grote zeestromingen zoals de warme golfstroom, die zorgt voor milde temperaturen in Europa.

De studie bevestigt dat het zouttransport van het zuiden naar het noorden een belangrijke rol speelt in deze processen. Hoofdonderzoeker Anastasia Zhuravleva benadrukt dat het begrijpen van natuurlijke klimaatafwijkingen ons kan helpen de processen te begrijpen die bijdragen aan door mensen veroorzaakte klimaatverandering.

Bron: Scientias & foto’s Shutterstock