Vorige week kwamen we terug van een weekje Red Sea Diving Safari. Tijdens een duik op ongeveer meter diepte is mijn dochter in haar nek geraakt door vermoedelijk een kwallententakeltje of iets anders wat in het water dreef. Zij raakte hierdoor in een anafylactische shock met ernstige ademhalingsproblemen. Na behandeling aldaar, die gelukkig op tijd kwam, werden wij in Nederland doorverwezen naar een allergoloog. Zijn er nog specifieke dingen waar wij in de toekomst op moeten letten?

Ronald Slooter en Anja Klink

ANTWOORD

Er zijn diverse kwallen en kwalachtigen met krachtige giffen. Dit gif wordt in de huid gebracht door middel van netelcellen als er sprake is van aanraking. Er bestaan giffen die een forse histamine uitstoot geven, waardoor een zwelling optreedt van de luchtwegen. Als dit gebeurt, kun je minder goed ademhalen. Ik ben benieuwd wat de allergoloog in dit geval voor je kan betekenen, want ik denk niet dat er sprake is van allergie, maar van een effect van het gif zelf.
Het is dan ook van groter belang te achterhalen welke dieren in dat seizoen op die diepte voorkomen. De plaatselijke duikinstructeurs kunnen je dit zeker vertellen. De ene persoon is natuurlijk wel veel gevoeliger voor het gif dan de andere. Het hangt ook af van hoe groot of klein je bent en hoe je algemene conditie is. Het blijft belangrijk goed om je heen te kijken tijdens het duiken, zodat je niet met onbekende dingen in contact komt. Bescherm ook de huid goed tegen dit soort situaties; het dragen van een lycra pak is in de regel al voldoende.

Anderen lezen ook:  Verlamming van Bell