Het Britse bedrijf SafetyNet Technologies verlicht mazen in visnetten, waardoor kleinere ongewenste vissen kunnen ontsnappen. Dat moet bijvangsten terugdringen en de visserij verduurzamen.

Dat meldt Young’s Seafood, een van de grootste Britse producenten en distributeurs van ingevroren, verse en gekoelde visproducten, op basis van onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd door het overheidsorgaan Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science, dat daarvoor technologie van SafetyNet Technologies gebruikte.

SafetyNet Technologies maakt visnetten waarin bepaalde mazen met LED-licht zijn verlicht. Het licht moet kleine vissen, die niet aan de gewenste maten voor de vissers voldoen, terug de zee in leiden.

Minder bijvangst en verspilling
Uit tests met de technologie bleek dat bij visnetten met verlichte mazen de vangst van te kleine vissen significant kleiner was dan bij reguliere visnetten in de controlegroep. Hieruit concluderen de onderzoekers dat kunstmatig licht, in combinatie met visnetten, kan worden ingezet om de selectiviteit van visserijtrawlers te veranderen.

Dat maakt het voor vissers gemakkelijker om alleen de vis te vangen die ze willen vangen en vermindert de hoeveelheid bijvangst ‘radicaal’, stellen de onderzoekers in een persbericht. Daardoor wordt minder vis verspild. Bovendien bespaart de technologie vissers tijd en geld, omdat het teruggooien van vis – een extra handeling voor de vissers – niet meer nodig is.

Duurzame visserij
“We geloven dat deze technologie de potentie heeft om de visserij te verduurzamen, door vissers, onze zeeën en de planeet te helpen”, zegt Stuart Caborn, chief supply chain & procurement officer bij Young’s Seafood, in het persbericht.

“Als grootste visproducent van het Verenigd Koninkrijk nemen we onze verantwoordelijkheden voor de planeet zeer serieus. We willen dat de mensen nu, maar ook de generaties erna, kunnen genieten van vis. Dit project is een geweldig voorbeeld van ons Fish for Life-programma voor duurzame visserij en duurzame innovatie.”

Anderen lezen ook:  TEDxKMA: Diving for a drowned boy

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven