Het Dolfinarium in Harderwijk heeft van demissionair minister Piet Adema (LNV) geen toestemming gekregen om acht van zijn dolfijnen naar China te verhuizen. De reden? Het Dolfinarium slaagde er niet in om aan te tonen dat het dierenwelzijn in het Hainan Ocean Paradise in overeenstemming is met de Nederlandse normen voor dierenparken. In plaats daarvan blijkt het pretpark in China meer op een circus te lijken, waar dolfijnen worden ingezet voor entertainmentdoeleinden.

Twijfels over Dierenwelzijn in China

Minister Adema’s terughoudendheid is begrijpelijk, gezien eerdere beelden die aantoonden dat het Hainan Ocean Paradise in China verre van een traditioneel dierenpark is. Het lijkt eerder op een grootschalig familiepretpark waar dolfijnen en andere zeezoogdieren moeten optreden voor het publiek. Dit staat haaks op het concept van een educatieve dierentuin, zoals we die in Nederland kennen. Adema heeft in een interview met het AD verklaard: “Het Dolfinarium moet aantonen dat het houden, huisvesten en verzorgen van de dieren in China voldoet aan de normen die wij aan Nederlandse dierentuinen stellen. Op basis van de informatie die het park nu heeft aangeleverd, ben ik daarvan niet overtuigd.”

Onverenigbaarheid met Nederlandse Wetgeving

Het uitvoeren van circusachtige kunstjes voor publieksvermaak heeft geen enkele educatieve waarde en botst op meerdere fronten met de Nederlandse wetgeving. Om die reden is Hainan Ocean Paradise definitief uitgesloten als bestemming voor de export van zeezoogdieren. Deze conclusie trokken House of Animals en Sea Shepherd gezamenlijk in 2022, nadat zij beelden hadden geanalyseerd. Beide organisaties besloten gezamenlijk juridische stappen te ondernemen om de export van dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen tegen te gaan.

Anderen lezen ook:  Duiken met nitrox

Bekijk de video die twee jaar geleden al gemaakt werd:

Nog meer weten? Dolfijnentrainster vertelt haar verhaal in documentaire
Lorena Kya Lopez werkte jarenlang als dolfijnentrainer in Mexico. Dag in dag uit trainde ze dolfijnen. Tot het moment dat ze niet meer geloofde wat haar werd verteld; niet meer geloofde in dolfinaria. Nu is het haar levensmissie om ervoor te zorgen dat er in Mexico een verbod komt op het houden van dolfijnen in gevangenschap. Zodat geen enkele dolfijn meer hoeft te lijden voor het vermaak van mensen.