Ik hoor ineens niets meer… Bij plotseling optredende ernstige slechthorendheid of doofheid kan dit gepaard gaan met oorsuizen of duizeligheid. Vaak is maar een oor aangedaan, maar het kan ook dubbelzijdig voorkomen.

Deze plotselinge doofheid treft in Nederland tussen de 1000 en 2000 personen. Waarom dit ontstaat, is vaak niet goed duidelijk. Er wordt gedacht aan oorzaken als infectie, auto-immuun, neurologisch, psychisch of vanuit de bloedvaten. Ook wordt de theorie veelvuldig aangehangen dat het een vernieuwde reactivatie is van het herpes virus. In veruit de meeste gevallen kan geen oorzaak worden vastgesteld. Gelukkig treedt er in 60-70 % van de gevallen een gedeeltelijk herstel op. Bij een zeer klein percentage bestaat de kans dat je gehoorverlies zodanig herstelt, dat je weer kunt horen zonder hoortoestel. Om de juiste diagnose te stellen, is het van belang eerst goed onderzoek te laten doen. Dat gebeurt onder andere met behulp van stemvorkproeven en gehooronderzoek. Ook wordt er vaak een scan gemaakt om eventuele oorzaken beter te kunnen vaststellen.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er dan mogelijk? Dit is natuurlijk afhankelijk van de eventueel gevonden oorzaak. In de meeste gevallen wordt er geen duidelijke aanleiding gevonden voor de klachten. Het gebruik van prednison kan in dit soort situaties beperkt bijdragen aan het herstel. Ook de inzet van hyperbare zuurstoftherapie wordt tegenwoordig in een aantal gevallen aangeraden. Wel met wisselend resultaat overigens. Tijdens het duiken kunnen er natuurlijk ook problemen ontstaan die lijden tot deze klachten. Het niet optimaal klaren van je oren kan ervoor zorgen dat er een onderdruk ontstaat in je middenoor. Dit is vaak pijnlijk. Je merkt dan dat je het geluid anders waarneemt en dat het doffer klinkt. Door de onderdruk worden het ovale en ronde venster, die de verbinding vormen met het binnenoor, richting middenoor geperst. Deze kunnen op een geven moment de druk niet weerstaan en scheuren dan. Hierdoor ontstaat een pieptoon (tinnitus). Het is dus wel van belang dat de KNO-arts dit goed controleert.

Anderen lezen ook:  Kwallensteek

Tijdens zo’n periode mag je niet duiken. Het is dan verstandig om het oor zoveel mogelijk rust te gunnen en niet tot het uiterste te gaan met allerlei grote drukverschillen. Het is namelijk mogelijk dat duiken de klachten verergert als je je oren niet optimaal klaart.

Tekst: Menno Gaastra, Menno is duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland

Bekijk ook: Heb jij het ook zo warm?