Walrus Freya is niet meer… Dierenartsen in Noorwegen hebben het dier laten inslapen. De grote vrouwtjeswalrus hing al een poos rond in de haven van Oslo en veroorzaakte daar volgens zeggen ‘veel overlast’. Ook wij hadden bezoek van Freya begin dit jaar. Wij spreken met Ecomare dierenverzorger Jarco Havermans, die in Nederland ook het dier nauwlettend in de gaten hield.

Foto’s: Jeroen Hoekendijk

Freya was eerst hier in Nederland en toen richting het noorden vertrokken. Waarom ging ze die kant op?

Geen idee. Ze is eerst nog een keer aan de Engelse kust gezien, vervolgens is ze de Noordzee overgestoken terug naar de plek waar ze het eerst gezien werd in Europa, in Denemarken. Daarna vertrok ze richting Noorwegen.

Heerlijk lui in de haven van Den Helder.

Waarom kiest ze voor zo’n drukke plek?

Ook op deze vraag is het pure speculatie. Walrussen leven in gebieden waar ze nooit mensen tegenkomen en ze zijn zo groot dat mensen geen gevaar zijn. Druk of niet druk, maakt voor zo’n dier denk ik dus weinig uit.

Hoe gevaarlijk is een walrus voor mensen?

Walrussen zijn roofdieren van 700-1200 kg met slagtanden. Die combinatie maakt ze natuurlijk gevaarlijk voor mensen als ze zich bedreigd voelen.

Had ze daar kunnen overleven als mensen afstand hadden gehouden?

Of ze op deze locatie goed kon overleven, weet ik niet. Ik weet namelijk niet wat het dier daar at en hoe het verder ging met de walrus. Maar als het er niet goed toeven was, zou ze vast weer een andere plek op gaan zoeken.

Anderen lezen ook:  Packages Promotional Tour

Walrus Freya

Wat was volgens jou een mogelijke oplossing geweest?

Toen de walrus hier in Nederland was, hadden we het geluk dat ze op voor mensen moeilijk-begaanbare plekken of afgesloten plekken lag. Onze collega’s van Pieterburen hadden er overigens alsnog hun handen vol aan om het in goede banen te leiden. De walrus die een tijd in Engeland rondhing, koos daar wel veel voor havens met bootjes en leverde daar dezelfde problemen op als het dier in Noorwegen deed. De experts in Engeland (waar ik via de zeehondenopvang ook contact mee heb) hebben er 24/7 mensen bij laten posten om omstanders op afstand te houden en rust rond het dier te garanderen. Daarnaast hadden ze het dier onder andere een zelfgemaakt vlot aangeboden (zodat het niet op boten klom en die vervolgens liet zinken). Dit werkte daar redelijk tot goed. Ik weet niet of deze opties in Noorwegen geprobeerd zijn, de Engelse experts hebben hun ervaringen wel gedeeld met de mensen in Noorwegen.

Wat vind jij zelf van de euthanasie?

Mijn eerste gevoel is dat ik het onbegrijpelijk vind dat gekozen is voor inslapen. Een dier kan wat mij betreft niet de schuld krijgen van het gedrag van mensen. Het lijkt mij dat er nog legio andere opties waren die geprobeerd hadden kunnen worden om een veilige situatie rond deze walrus te creëren.