Je ademautomaat moet je regelmatig laten servicen en ook je duikfles moet goedgekeurd zijn. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat je geliefde onderwaterhuis af en toe ook voor APK moet? Bij Marine Expedition Services (MES) is jouw behuizing in goede handen.

Tekst: Pim Valk Foto’s: René Lipmann

Op Facebook plaatsten we een winactie voor een onderhoudsbeurt aan je onderwaterhuis. Sander van der Heijden is de gelukkige winnaar. En wat is er leuker om zelf te zien wat er met je behuizing gebeurt? Wij gingen samen met hem op pad naar MES, waar Geert Nies, de algemeen directeur, ons hartelijk ontvangt. Onder het genot van een kop koffie vertelt hij honderduit over zijn achtergrond en het bedrijf: «Het leuke van dit werk is de combinatie van mechanica, optica en elektronica. Ik vind het altijd heel leuk om op zoek te gaan naar oplossingen om bepaalde resultaten te behalen. Ik ben gediplomeerd fotograaf waardoor ik weet hoe een goed beeld tot stand komt.»

onderwaterhuis

Geert kan bevlogen vertellen over de oude behuizingen in zijn zaak.

Hij ergerde zich in het verleden herhaaldelijk aan bepaalde eigenaardigheden van onderwaterhuizen en dacht: «Dit kan ik veel beter!» Nu houdt hij zich alweer dertig jaar bezig met onderwaterbehuizingen. Hij is naast eigenaar van MES ook werkzaam als ingenieur bij een ander bedrijf.

onderwaterhuis

Als het nodig is kan Marine Expedition Services in de werkplaats onderdelen zelf namaken.

Grote prestaties

MES is een klein bedrijf maar groot in prestaties, zo blijkt. Men houdt zich er voornamelijk, maar niet uitsluitend, bezig met het onderhoud en de reparaties van alle merken onderwaterbehuizingen voor foto- en filmapparatuur. Alle merken? Jazeker! «Op zich is de basis van elke behuizing en de afdichtingsprincipes van O- en X-ringen gelijk. De werking van de elektronische circuits moet je onder de knie krijgen, maar dat gaat heel snel. Mijn opleiding heb ik gevolgd bij de grondlegger van de techniek van de onderwaterhuizen René Hügenschmidt, oprichter van Hügyfot in 1953. Daarom weet ik heel veel over alle merken,» verklaart Geert. In de werkplaats staan diverse draaibanken en boorkolommen. Zelfs een druktank waarmee de waterdichtheid van de behuizingen getest kan worden tot een gesimuleerde diepte van 100 meter. Kortom: een waar paradijs voor de fijnmechanische techneuten onder ons.

onderwaterhuis

Nadat het huis weer volledig is gemonteerd en gecontroleerd, ondergaat het een test in de druktank.

Op de meest vreemde eisen of vragen heeft MES een maatwerkoplossing. En als dat nodig mocht zijn, kunnen in de werkplaats alle onderdelen zelfs gemaakt worden met geavanceerde machines. Als je dus over een onderwaterhuis beschikt waarvan de fabrikant misschien niet meer bestaat, of waarvan geen onderdelen meer verkrijgbaar zijn: geen nood! MES maakt ze gewoon zelf. Je kunt ook bij Geert terecht voor het polijsten van acryl domepoorten.

onderwaterhuis

Op de ‘operatietafel’ onderwerpt Geert het onderwaterhuis aan een visuele inspectie.

Operatietafel

Dan is het zover. Sander overhandigt zijn Nauticam-behuizing en Geert gaat er gelijk mee aan de slag. Op de ‘operatietafel’, zoals hij het noemt, wordt het huis aan een visuele inspectie onderworpen. «Eerst controleer ik op beschadigingen. Alles wat met elektronische contacten en kabels te maken heeft, geeft vaak frustraties of echte problemen op vakantie. Daarom moeten alle stekkers, contacten en kabels goed nagekeken worden maar óók met de nodige aandacht behandeld worden tijdens het gebruik om problemen te voorkomen. Kabels zijn zeer fragiel. Als ze kort gebogen worden, kunnen de interne koperen draadjes of glasvezels breken, waardoor het signaal onderbroken wordt. Dit kan zeer frustrerend zijn omdat ze soms wel, dan weer geen contact maken, waardoor je niet weet waar en hoe het defect optreedt,» aldus Geert. Met ingehouden adem kijken we toe hoe hij het onderwaterhuis inspecteert.

onderwaterhuis

Strenge controle: zijn er beschadigingen die problemen kunnen veroorzaken?

Geconcentreerd controleert hij elke millimeter. «Ziet er perfect uit! Niets meer aan doen,» zegt Geert. Het meest voorkomende probleem dat hij ziet op zijn operatietafel, is dat fotografen slecht omgaan met elektronische componenten – nat en afgesloten, waardoor ze corroderen – en het zeer onzorgvuldig spoelen en drogen na gebruik.

onderwaterhuis

Soms neemt onderhoud aan een enkel onderwaterhuis wel een dag in beslag: het is precisiewerk.

Geert: «Het zoute water kan grote schade aanrichten als er slecht gespoeld en gedroogd wordt!» Nu haalt hij de behuizing uit elkaar, alles wordt gedemonteerd. Nooit geweten dat een behuizing uit zoveel onderdelen bestaat! Met een speciaal borsteltje poetst hij alle onderdelen schoon en verwijdert alle O-ringen. «Er kunnen zo’n 30 tot 60 O-ringen in een behuizing zitten en soms zijn knoppen voorzien van een dubbele O-ring, dus dit tikt aan. Soms ben ik wel een dag bezig met één behuizing!» Geert heeft bijna alle maten O-ringen op voorraad in zijn ‘dropjeslade’. Het ziet er inderdaad uit als een berg drop, alleen ruikt het minder lekker.

onderwaterhuis

Alle soorten en maten O-ringen in de ’dropjeslade’.

Alle O-ringen krijgen ook nog een laagje vet. Wanneer Geert de onderdelen nogmaals aan een laatste inspectie onderwerpt, zet hij het huis in elkaar. De knoppen en schakelaars lopen weer als boter, zoals Geert lachend zegt. Dan is het tijd voor de test in de druktank. Als de test geslaagd is, mag de behuizing weer terug naar de klant – Sander is helemaal gelukkig. Er komt dus heel wat bij een onderhoudsbeurt kijken.

Anderen lezen ook:  Zeeslakken lossen letterlijk op als aarde verder opwarmt

De prijzen van een servicebeurt vallen mee, zeker als je het afzet naar de prijs van het huis en vooral ook de camera en het objectief. Onderhoud kan veel ellende en onnodige kosten voorkomen.

onderwaterhuis

Het allerbelangrijkste is spoelen en reinigen direct na gebruik van de apparatuur!

Tips van Geert

Spoelen en reinigen

Het allerbelangrijkste is spoelen en reinigen direct na gebruik van de apparatuur! Opgedroogde zoutkristallen zijn oppermachtig en kunnen je huis vernielen. Dus: spoelen, spoelen en nog eens spoelen. Vooral voor de Zeelandduikers onder ons: let ook op andere verontreiniging, zoals zand. Eén korreltje kan al vernieling veroorzaken. Leg je huis nooit weg voor langere tijd zonder te spoelen. Dat is vragen om moeilijkheden.

Siliconenolie en vet

Gebruik siliconenolie en vet op de bewegende delen van de knopjes en schakelaars. Door deze vettig te houden, krijgt het zoute water weinig kans. Zodra het vet verdwenen is, begint het slijtageproces.

Afdichtingsring

Let op de staat van de grote afdichtingsring. Voelt die nog soepel aan? Let erop dat ook daar geen vervuiling (haartjes, stof, zand) op zit, of misschien zelfs scheurtjes vertoont. Dan direct vervangen.

Oppervlaktetest onderwaterhuis

De meeste lekkageproblemen beginnen kort na de duik. Als na de oppervlaktetest blijkt dat het huis waterdicht is, is het aannemelijk dat dit op diepte ook het geval zal zijn. De afsluitende ring wordt dan immers door de waterdruk verder aangedrukt.

Website: www.mes-bvba.be

onderwaterhuis

Geert Nies adviseert het gebruik van siliconenolie en vet op de bewegende delen van knopjes en schakelaars.

Bekijk ook: 9 tips om in zoet water te fotograferen