Een instabiele pols is een aandoening waarbij de gewrichten, botten, pezen of banden in de pols onvoldoende stabiliteit bieden.

Dit kan leiden tot pijn, zwakte, en problemen met bewegen of het vasthouden van voorwerpen. Polsinstabiliteit ontstaat vaak door letsel, zoals een verstuiking of breuk, maar kan ook worden veroorzaakt door overbelasting of degeneratieve aandoeningen zoals artrose.

Je kan een instabiele pols in de beginfase behandelen met rust. Soms kan een spalk nodig zijn of fysiotherapie. Pijnstillers of ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven om pijn te verlichten. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn

Tijdens de ingreep zal de chirurg de ellepijp doorzagen en het spaakbeen ter hoogte van het polsgewricht met een pen aan de ellepijp vastzetten. Na de operatie moet je twee tot vier weken in het gips, met een totale hersteltijd van zes weken.

Hoe lang moet je wachten voordat je weer kunt duiken?

Aangezien het hier gaat om een gecontroleerde breuk, verloopt het genezingsproces meestal sneller dan bij spontane breuken. Omdat gassen rondom de breukplaats anders kunnen worden opgenomen of afgegeven, bestaat er theoretisch een grotere kans op gasbelvorming. Om dit risico te vermijden, luidt het advies: wacht het dubbele van de herstelperiode voordat je weer gaat duiken. In jouw geval betekent dit twaalf weken (twee keer zes weken).

Bron: Menno Gaastra DAN

Lees ook: Op duikreis? Dit moet mee in je bagage! 

Anderen lezen ook:  DUIKEN JULI 2019: Tijd voor avontuur