Flounders zijn platvissen die tot de familie van de platvissen behoren en ze hebben enkele interessante kenmerken:

1. Vorm en aanpassing:

Flounders hebben een platte, asymmetrische lichaamsvorm die perfect is om zich op de zeebodem te camoufleren. Ze hebben beide ogen aan één kant van hun hoofd, waardoor ze zich effectief kunnen ingraven in zand of modder terwijl ze naar voedsel zoeken.

2. Kleurverandering:

Deze vissen hebben vaak de mogelijkheid om van kleur te veranderen om zich aan te passen aan hun omgeving, waardoor ze goed gecamoufleerd blijven.

3. Leefomgeving:

Flounders worden meestal gevonden in ondiepe kustwateren, maar sommige soorten leven ook in diepere delen van de oceaan. Ze bewonen zand- en modderbodems en verstoppen zich tussen stenen of zeegrassen.

4. Voeding:

Deze vissen zijn roofzuchtig en voeden zich voornamelijk met kleine visjes, garnalen en wormen die ze op de zeebodem vinden. Hun platte lichaam maakt hen behendig in het sluipen en besluipen van prooien.

5. Soorten:

Er zijn verschillende soorten flounders, waaronder de Europese Schol (European Plaice), de Atlantische Heilbot (Atlantic Halibut), en de Amerikaanse Schar (Summer Flounder), die elk hun eigen specifieke kenmerken hebben en in verschillende delen van de wereld voorkomen.

6. Visserij:

Flounders zijn commercieel belangrijke vissen en worden veel gevangen voor consumptie. Ze worden gewaardeerd vanwege hun smaak en worden wereldwijd gegeten in verschillende culinaire bereidingen.

7. Reproductie:

Ze planten zich voort door middel van uitwendige bevruchting. Vrouwelijke flounders produceren enorm veel eitjes die in het water worden vrijgegeven, waar mannelijke flounders vervolgens hun zaadcellen aan toevoegen om de bevruchting te voltooien.

Anderen lezen ook:  Warme handen met Dry Base handschoenen

De diversiteit en aanpassingsvermogen van flounders maken hen boeiende wezens in de wereld van de mariene biologie!

Foto’s: Peter Boots (hoofdfoto) en Tim Steenssens

 

Meer Zee’Sterren’ op zondag:

Zeesterren

Murenes

Nudibranches