Nudibranchs, ook wel bekend als naaktslakken, zijn fascinerende zeedieren die behoren tot de groep van weekdieren. Hier zijn enkele interessante feiten over deze kleurrijke wezens:

1. Variatie in kleuren en vormen:

Nudibranchs zijn beroemd vanwege hun opvallende kleuren en diverse vormen. Hun uiterlijk varieert enorm, van felgekleurde exemplaren tot exemplaren die juist perfect gecamoufleerd zijn.

2. Giftige verdediging:

Sommige nudibranchs hebben kleuren die dienen als waarschuwingssignalen voor roofdieren. Ze kunnen giftige stoffen opnemen van hun voedsel, zoals sponzen of koralen, en deze stoffen gebruiken als verdedigingsmechanisme tegen roofdieren.

3. Zeejuwelen:

Vanwege hun levendige kleuren worden nudibranchs ook wel ‘zeejuwelen’ genoemd. Deze kleuren dienen niet alleen als waarschuwing, maar ook als signaal voor soortgenoten en kunnen helpen bij het aantrekken van een partner tijdens de paring.

Ook in Nederland komen er prachtige Nudibranchs voor.

4. Geen schelpen:

Anders dan veel andere weekdieren, zoals slakken, hebben nudibranchs geen externe schelp. In plaats daarvan hebben ze vaak uitwendige structuren genaamd cerata, die kunnen dienen als ademhalingsorganen en soms zelfs als een soort ‘zeilkieuwen’ om door het water te bewegen.

5. Wereldwijde verspreiding:

Nudibranchs worden gevonden in oceanen over de hele wereld, van tropische koraalriffen tot koudere kustgebieden. Elke regio herbergt verschillende soorten met unieke kenmerken.

6. Complex paringsgedrag:

Hun paringsgedrag is behoorlijk complex. Sommige soorten voeren een langdurige paringsdans uit, waarbij ze elkaar herhaaldelijk betasten voordat ze hun eitjes afzetten op geschikte oppervlakken.

7. Voedingsgewoonten:

Nudibranchs zijn vaak gespecialiseerd in hun dieet en voeden zich met specifieke soorten prooien, zoals koralen, sponzen, anemonen of zelfs andere nudibranchs. Dit dieet beïnvloedt soms zelfs hun uiterlijk en kleuring, afhankelijk van de giftigheid van hun voedsel.

Anderen lezen ook:  Documentaire Life on the rocks

Deze intrigerende zeedieren zijn niet alleen visueel spectaculair, maar ze spelen ook een belangrijke rol in mariene ecosystemen, vanwege hun interactie met andere organismen en hun vermogen om als bio-indicatoren te dienen voor de gezondheid van het zeeleven.

Foto’s: Patrick Kranenbroek

Meer Zee’Sterren’ op zondag:

Zeepaardjes 

De Rifmanta

De walvishaai