Ze lijken altijd heel lelijk te kijken, maar eigenlijk zijn ze superleuk; de murene! Ze zijn er in alle maten, van piepklein tot wel 3 meter lang! Zes leuke weetjes over deze bijzondere jager.

1. Echte jager

Murenen staan bekend om hun slanke, slangachtige lichaam en hun vermogen om zich goed te verstoppen in koraalriffen en rotsachtige onderwateromgevingen. Ze kunnen plotseling tevoorschijn schieten om hun prooi te verrassen, vaak kleine vissen en inktvissen. 

2. Slaapkoppen

Murenen hebben geen oogleden, dus het lijkt erop dat ze altijd wakker zijn. Maar eigenlijk hebben ze wel degelijk hun eigen manier van “slapen”. Ze sluiten hun ogen met behulp van een speciaal membraan, wat lijkt op een doorzichtige deksel.

3. Groot, groter…

Murenen komen voor in verschillende groottes. Sommige soorten blijven klein, terwijl andere, zoals de reuzenmurene, indrukwekkende lengtes kunnen bereiken, soms wel tot meer dan drie meter. Deze diversiteit in grootte maakt het een boeiende familie van zeedieren.

 4. Samenlevingscontract

Murenen worden vaak gezien in symbiotische relaties met andere zeedieren. Sommige soorten delen hun schuilplaatsen met poetsvissen die parasieten en dode huidcellen verwijderen. Dit gedrag draagt bij aan de gezondheid van beide partijen.

 5. Rijen Tanden

Murenen hebben een uniek kaakmechanisme. In tegenstelling tot de meeste vissen hebben ze een dubbele kaak – eerst de buitenste kaken die prooien vastgrijpen en dan een tweede set binnenste kaken die naar voren schuiven om de prooi dieper in de mond te trekken.

De tanden van murenen zijn klein en scherp, gerangschikt in meerdere rijen. Dit maakt het gemakkelijk voor hen om een stevige grip op hun prooi te krijgen en voorkomt dat prooien kunnen ontsnappen zodra ze gevangen zijn

Anderen lezen ook:  Zeegras: een bescheiden heldenrol in de oceaan

6. Murenen houden van knuffelen

Oké, niet echt, maar sommige soorten murenen worden wel eens gezien terwijl ze samenkomen en zich in elkaar wikkelen. Dit wordt vaak toegeschreven aan het feit dat ze hun territorium delen en niet zozeer aan genegenheid.

Foto’s: Patrick Kranenbroek

Meer Zee’Sterren’ op zondag:

Nudibranches

De Rifmanta