Op 21 maart aanstaande vindt de première plaats van ‘Nederland Onder Water – Duik in onze ongekende natuur’. Voor het eerst zien we de nog onbekende, maar buitengewoon rijke Nederlandse onderwaternatuur in volle glorie. De onderwaterfilm is geregisseerd door Arthur de Bruin en geproduceerd door Ispida Wildlife Productions, bekend van ‘Marker Wadden’ en ‘WOLF’. Hij wordt eind 2022 door AVROTROS uitgezonden.

De première vindt plaats in Theater Amare in Den Haag en is de eerste publieke vertoning, bestemd voor alle partners en iedereen die aan de film heeft meegewerkt. Begin april zal de film vertoond worden tijdens de Nature On Tour maand van Pathé, die op 2 en 3 april van start gaat. Daarna zal de film nog de hele maand april in de Pathé-bioscopen te zien zijn. In het najaar van 2022 zal Nederland Onder Water bij AVROTROS debuteren op de nationale televisie.

Filmposter (Bron: M&N Media)

Nederland Onder Water: twee jaar aan materiaal

In 2017 ontstond bij Arthur de Bruin (39), die naast regisseur ook visonderzoeker bij RAVON is, het eerste idee voor een film over onderwaternatuur in Nederland. Nu, na veel voorbereiding en twee jaar fulltime filmen later, legt hij samen met Ispida Wildlife Productions en AVROTROS de laatste hand aan een adembenemende film, waarin de natuur zelf spreekt en een wereld toont die we niet eerder zagen. “Ik hoop dat mensen bij het zien van deze film dezelfde verwondering voelen die ik zelf heb ervaren.”

Arthur duikt in het ijzige water (Bron: Blikonderwater)

Hoofdrolspelers

De film speelt zich bijna volledig onder water af en het is daarom niet zo gek dat hij nu pas is gemaakt. Een aantal decennia geleden was het vrijwel onmogelijk geweest om onder water te kunnen filmen, vertelt Arthur: “In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren onze wateren zo vervuild dat je weinig zag. In ons collectieve geheugen heerst de gedachte dat Nederlands water troebel en saai is.

Anderen lezen ook:  Duikongeval? Meld het!

Maar dwars tegen die gedachte in, is er afgelopen decennia een bijzondere verandering gaande in Nederlands zoet water: zeldzame bewoners keren op spectaculaire wijze terug. Dat zijn nu de hoofdrolspelers van de film: soorten waar RAVON zich al jarenlang voor inzet.

Een bittervoorn bijvoorbeeld, die zich sterk heeft uitgebreid door de goede waterkwaliteit, is niet alleen prachtig gekleurd in de paaitijd. Zijn bijzondere levenswijze in symbiose met een zwanenmossel is buitengewoon bijzonder en heb ik in detail vastgelegd. Maar ook verborgen soorten als de grote modderkruiper, die als een overlevingskunstenaar in onze uiterwaarden leeft, staat in de schijnwerpers. Voor de zeer mysterieuze paling is daarnaast nog een bijzondere hoofdrol weggelegd.”

PR inhaalslag voor koudbloedigen

De Bruin is in zijn dagelijks werk visonderzoeker bij RAVON, de natuurorganisatie die hem de ruimte gaf om zich volledig op het project te kunnen toeleggen: “Ik merkte in mijn werk dat natuurbeheerders en -beschermers over het algemeen meer op het land gericht zijn dan op waterleven. Omdat je planten, zoogdieren en vogels dagelijks kunt zien, krijgen ze meer aandacht, terwijl er ook natuurdoelen en ambities zijn afgesproken voor de wereld onder de waterspiegel.

Denk maar aan grote modderkruiper, de rivierprik en andere soorten waar we vanuit Europese regelgeving als Nederland vooraan de lat staan. Onderwatersoorten leiden een verborgen bestaan, zelfs voor mensen die vakinhoudelijk op de hoogte zijn. Ik hoop dat deze film daar wat aan kan veranderen. Je zou het als een ‘PR inhaalslag voor koudbloedigen’ kunnen zien.”

Winde (Bron: Arthur de Bruin)

Omarmen en beschermen

De film is echter vooral bedoeld voor een breed publiek: voor jong en oud en alle leeftijden. “De film gaat over de wereld onder water, het dagelijkse leven van haar bewoners, van Zuid-Limburg tot aan het Noordzeekanaal. Hij laat zien hoe alles met elkaar verbonden is. Ik heb mijn uiterste best gedaan om de dieren en hun leefgebied te laten zien zoals ze zijn en hoe ze zich gedragen.

Anderen lezen ook:  Spiras Academie, verbeter je luchtverbruik

Ik hoop dat mensen de onderwaterwereld meer zullen gaan omarmen en zien dat deze net zo fascinerend is als de bovenwaternatuur. Er is echt iets te ontdekken wat de moeite waard is om te behouden en te beschermen.”

Tekst: Arthur de Bruin, Jeroen van Riet, RAVON

Foto’s: Arthur de Bruin; M&N Media; Blikonderwater

Film: Blikonderwater

Sloot (Bron: Arthur de Bruin)

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Grotduiken in Bosnië-Herzegovina, wat een natuurschoon