Ooit was de kustlijn langs de Caraïbische Zee in Roatan (Honduras) een lust voor het oog. Daar is nog erg weinig van over, blijkt uit foto’s van een fotograaf die ter plaatse woont, en dat is te danken aan onszelf. De zee ligt er vol met plastic.

 

Caroline Power heet de fotografe die de schandalige toestanden op het eiland Roatan niet meer kan aanzien. ‘Dit moet stoppen’, schrijft ze op Facebook bij de schokkende foto’s, waarop je goed ziet hoe de zee vol ligt met plastic.

Power roept de mensen op om twee keer na te denken. ‘Dit moet stoppen. Denk na over je leven. Hoe heb je gegeten de vorige keer dat je niet thuis gegeten hebt? De kans is groot dat het met een piepschuimen bord en een plastieken vork was, verpakt in een plastic zak. Gebruik je nog plastieken vuilnisbakken? Plastieken frisdrankflesjes? Een plastieken verpakking rond je eten? Zit je toiletpapier in een plastieken verpakking?’

Met die vragen wil ze erop wijzen hoe alomtegenwoordig plastic is in ons leven. ‘Ik daag elke persoon en elk bedrijf uit om een week lang hun afval bij te houden. Je zal er misselijk van worden.’

 

Amerikaanse wetenschappers hebben becijferd dat de plastic afvalberg wereldwijd 6,3 miljard ton weegt en tegen 2050 zelfs 12 miljard ton. Het meest zichtbare deel daarvan is de 5 tot 12 miljoen ton plastic die jaarlijks in de oceanen belandt, en zo de samenklittende drijvende massa’s plastic op zee alleen maar doet toenemen.

Die plastic soep, zoals wetenschappers dat zo plastisch noemen, begint stilaan zeer tastbare ­gevolgen te hebben. Vooral de microplastics die ze achterlaat in het zeewater worden echt problematisch. Zo zitten in elke portie mosselen die we vandaag eten al 90 van die minuscule deeltjes plastic. En elke kilo noordzeestrand die we ­opscheppen, bevat tot 150 deeltjes.

Anderen lezen ook:  5 tips om ongelukken op duikboten te voorkomen

Foto’s: Caroline Power

Bron: standaard.be