Bij Bonaire denk je waarschijnlijk alleen aan kantduiken, maar ook boven water is er heel veel te beleven! Washington Slagbaai National Park is een schitterend, ruig natuurgebied waar je je even terug waant in de tijd. Bezoek in Boka Slagbaai het slachthuis, beklim de hoogste berg van het eiland… En als je er dan toch bent: neem je duikspullen mee, want je vindt hier oude kanonnen én veel grote vis!

Washington Slagbaai National Park is een natuurreservaat van 4.286 hectare in het noordwesten van Bonaire. Het was het eerste natuurreservaat van de voormalige Nederlandse Antillen en werd opgericht in 1969.

In dit beschermde gebied komen papegaaien, flamingo’s, parkieten, leguanen en vele andere soorten vogels en reptielen voor. Het park is rijk aan historisch en cultureel erfgoed. Groene aloëvelden en kalksteenterrassen omzomen de ruige kusten. De Brandaris, de hoogste berg van het eiland met zijn 241 meter, is geweldig om te beklimmen.

Je hebt dan schitterend uitzicht over het gebied. Langs de kustlijn zijn er verschillende soorten stranden, die een belangrijk broedgebied voor alle vier de soorten zeeschildpadden in het Caribisch gebied zijn. Bezoek ook zeker Boka Slagbaai, waar nog vier monumentale gebouwen staan zoals het zoutmagazijn en het slachthuis. Je komt eigenlijk tijd te kort, want er zijn ook nog zes gave duikplaatsen!

Boka Bartól

Grote kans op grote vissoorten bii Boka Bartól.

Dit is de noordelijkste duikplaats op Bonaire. Een goede plek om naar de grootste vissoorten te zoeken. Het ondiepe water biedt grote, ongewone koraalformaties, manta’s zwemmen hier graag rond en op de zandbodem vind je vele tuinalen.

Anderen lezen ook:  Oostkust: De wilde kant van Bonaire

Diepte: 6-25 meter.

Playa Benge

Deze duikplek ligt aan de noordwestkust van het park. De ervaren duiker wordt beloond met een aantal van de meest ongerepte koralen die op Bonaire te vinden zijn. Deze plek herbergt ook veel van de grote vissoorten.

Diepte: 4-30 meter.

Boka Kokolishi met zijn ruige rotsen is zeker een bezoekje waard.

Playa Funchi

Als je denkt dat je wordt aangestaard… Dat klopt! De vele horse-eye Jacks in het blauw houden je goed in de gaten. Het ondiepe water zit vol met veel kleinere vissoorten die behoorlijk nieuwsgierig zijn. Ook een leuke plek om te snorkelen.

Diepte: 4-30 meter.

Bisé Morto

De naam betekent ‘dode hert’. Gelukkig zijn er juist heel veel ‘levende herten’ in de vorm van schitterend hertshoornkoraal. Ook elandgewei- en vingerkoraal groeit hier volop. Bij deze duikstek zijn een walvishaai, manta en zelfs bultruggen gespot.

Diepte: 6-30 meter

Wayaká

Wayaká: heerlijk rustige duikstek.

Hier is nog maar heel weinig gedoken, ontdek dus zelf de mooiste plekjes! Vaak zwemmen grote soorten even langs, houd je ogen dus goed open.

Diepte: 6-25 meter.

Boka Slagbaai

Slagbaai

In Boka Slagbaai vind je monumentale gebouwen.

Dit is een van de meest bezochte duiklocaties. Ga op zoek naar de kanonnen en andere artefacten uit het verleden. In het ondiepe water vind je grote, ongewone koraalformaties en manta’s kunnen hier ook zomaar ineens voorbij zwemmen. Tuinalen wiegen op de zandbodem mee.

Diepte: 6-25 meter.

Entree en Nature Tag

Om het park te bezoeken, is de toegang $ 45 per volwassene en is het gratis voor kinderen onder 12 jaar. Heb je al een Nature Tag van $25? Dan is de toegang $20. En heb je al een Nature Tag van $ 45 dan is de toegang gratis. In beide gevallen is het vereist om het schriftelijke ontvangstbewijs van de tag en een foto-ID te tonen.

Anderen lezen ook:  Mangrove Maniacs redden de mangroven van Bonaire

Een virtuele vakantie op Bonaire

Kun je nu niet naar Bonaire reizen? Maak je geen zorgen! Ervaar Bonaire gemakkelijk achter je computer of op je mobiel. Jouw virtuele vakantie is nu mogelijk! De ‘Virtual Vacation’ series bestaat uit verschillende video’s die toeristische plaatsen, activiteiten, cultuur en hoogtepunten van Bonaire laten zien door de ogen van een lokale gids.

Er zijn al diverse thema’s online op de social media kanalen van Bonaire Tourism. Ontdek onder andere de natuurlijke grotten, lokale gerechten, unieke stranden en (water)activiteiten van Bonaire.

Kijk voor meer tips op: www.tourismbonaire.com