Bij sudden deafness hoor je ineens niets meer… Bij plotseling optredende ernstige slechthorendheid of doofheid kan dit gepaard gaan met oorsuizen of duizeligheid. Vaak is maar een oor aangedaan, maar het kan ook dubbelzijdig voorkomen. Duikmedisch arts Menno Gaastra vertelt meer.
Deze plotselinge doofheid treft in Nederland tussen de 1000 en 2000 personen. Waarom dit ontstaat, is vaak niet goed duidelijk. Er wordt gedacht aan oorzaken als infectie, auto-immuun, neurologisch, psychisch of vanuit de bloedvaten. Ook wordt de theorie veelvuldig aangehangen dat het een vernieuwde reactivatie is van het herpes virus. In veruit de meeste gevallen kan geen oorzaak worden vastgesteld.
60-70% gedeeltelijk herstel
Gelukkig treedt er in 60-70 % van de gevallen een gedeeltelijk herstel op. Bij een zeer klein percentage bestaat de kans dat je gehoorverlies zodanig herstelt, dat je weer kunt horen zonder hoortoestel. Om de juiste diagnose te stellen, is het van belang eerst goed onderzoek te laten doen. Dat gebeurt onder andere met behulp van stemvorkproeven en gehooronderzoek. Ook wordt er vaak een scan gemaakt om eventuele oorzaken beter te kunnen vaststellen.
Welke behandelingen zijn er voor sudden deafness?
Dit is natuurlijk afhankelijk van de eventueel gevonden oorzaak. In de meeste gevallen wordt er geen duidelijke aanleiding gevonden voor de klachten. Het gebruik van prednison kan in dit soort situaties beperkt bijdragen aan het herstel. Ook de inzet van hyperbare zuurstoftherapie wordt tegenwoordig in een aantal gevallen aangeraden. Wel met wisselend resultaat overigens. Tijdens het duiken kunnen er natuurlijk ook problemen ontstaan die lijden tot deze klachten. Het niet optimaal klaren van je oren kan ervoor zorgen dat er een onderdruk ontstaat in je middenoor. Dit is vaak pijnlijk. Je merkt dan dat je het geluid anders waarneemt en dat het doffer klinkt. Door de onderdruk worden het ovale en ronde venster, die de verbinding vormen met het binnenoor, richting middenoor geperst. Deze kunnen op een geven moment de druk niet weerstaan en scheuren dan. Hierdoor ontstaat een pieptoon (tinnitus). Het is dus wel van belang dat de KNO-arts dit goed controleert.
Mag je duiken met sudden deafness?
Tijdens zo’n periode mag je niet duiken. Het is dan verstandig om het oor zoveel mogelijk rust te gunnen en niet tot het uiterste te gaan met allerlei grote drukverschillen. Het is namelijk mogelijk dat duiken de klachten verergert als je je oren niet optimaal klaart.
Een vraag van een DUIKEN-lezer over sudden deafness
Met veel belangstelling las ik het artikel over ‘Sudden Deafness’ in de februari-editie van DUIKEN. Zelf werd ik hierdoor afgelopen juni getroffen tijdens een liveaboard. Op de tweede duikdag kwam ik doof aan mijn linkeroor boven. Toevallig was een Duitse arts aan boord. In overleg met hem besloot ik na een dag rust weer te duiken. Ik had geen pijn of bloedverlies, dus volgens hem was er niets beschadigd. Terug in Nederland bezocht ik direct de huisarts. Die stelde dat er waarschijnlijk vocht achter het trommelvlies zat; ik kreeg een spray en moest afwachten.
Barotrauma en voor 85% doof
Na anderhalve week was er niets verbeterd en ging ik terug naar de huisarts. Ik kon direct door naar het ziekenhuis, waar men vaststelde dat ik een barotrauma in mijn binnenoor had. Ik kreeg een stootkuur Prednison voorgeschreven (10 dagen). Na een maand kreeg ik er nog een, omdat na de eerste kuur toch enigszins sprake was van verbetering (van 95% naar 85% doofheid en de fanfare aan fluittonen was gereduceerd tot 1 toon). Deze tweede kuur had echter geen resultaat. Momenteel ben ik nog steeds voor 85% doof en worstel met de vraag of ik weer moet gaan duiken. Daarom wil ik graag antwoord op de volgende vragen:
- De constatering van de Duitse arts was natuurlijk onjuist, maar heeft het feit dat ik na een dag weer ben gaan duiken een negatief effect gehad op het eventuele herstel (in sommige medische artikelen wordt geadviseerd volledige rust te nemen)?
- Heeft het late starten met Prednison een negatief effect gehad op het eventuele herstel?
- Is intensief (3 tot 4 keer op een dag) en diep duiken van invloed op het krijgen van sudden deafness?
- Terugkijkend moet ik erkennen dat ik bij intensief duiken vaker last had van mijn linkeroor (oorpijn, reverse block, klaren). Kan dit al een signaal zijn geweest? Loop ik een groter risico om dit ook aan mijn rechteroor te krijgen, hoewel ik hier nooit last van had?
De reactie van duikmedisch arts Menno Gaastra
Problemen aan het binnenoor zijn niet waar te nemen door het bekijken van het trommelvlies, daar is uitgebreider onderzoek voor nodig. Gezien je verhaal is het inderdaad zeer waarschijnlijk dat je een barotrauma aan je linkerbinnenoor hebt opgelopen.
Ook schrijf je dat je al regelmatig klachten aan je linkeroor had tijdens het duiken. Als je vaker duikt op een dag, is de krans groot dat je steeds meer moeite krijgt met klaren, zeker als je al moeite met klaren hebt. Het is moeilijk te zeggen of het doorgaan met duiken tijdens de vakantie of het late starten van de prednison invloed hebben gehad op de situatie zoals die nu is.
Het risico van problemen aan je rechteroor zijn hier in elk geval niet door toegenomen. Ik adviseer je contact op te nemen met een KNO-arts die verstand heeft van duikgeneeskundige problemen. Telefoonnummers vind je op de site www.mijnduikerarts.nl.
Menno Gaastra is duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland