Zeenaaktslakken zijn een dankbaar onderwerp voor veel onderwaterfotografen. Net zoals aan land zijn deze slakken vooral traag. Valt weekprijs 5 in de #suuntofotochallenge op een naaktfoto? 

Zijn eerste whale shark

Verheyde Glenn

Nergens is een goede compositie zo belangrijk als in de onderwaterfotografie. Maar waarom en wat maakt nu een goede compositie? Je fotocamera legt tweedimensionale beelden vast. Diepte die wij zien, ziet een camera niet. Dat kan al snel leiden tot een saaie ‘platte’ foto. Dat is de reden waarom een goede compositie zo belangrijk is. We brengen diepte in onze foto’s. Diepte die nog eens versterkt wordt door het juiste lijnenspel. Het resultaat is dat we de kijker met onze foto’s ‘visueel foppen’. Hoe minder mooi het licht of de duiklocatie, hoe belangrijker de regels rond compositie worden. Het bied je een houvast om bij minder ideale omstandigheden toch met iets bijzonders boven water te komen. Glenn Verheyde kwam met wel iets heel bijzonders boven water, hij maakte een fraaie foto van een walvishaai. Door de school visjes rechtsonder in het beeld is er een mooie diepte in de foto.

Het dominante oog in het midden

Lieselot De Bruyker

Met deze compositietip kun je ervoor zorgen dat het net lijkt alsof het zeepaardje de toeschouwer met zijn blik volgt. Je wordt als kijker als het ware gevangen door de blik van de gefotografeerde. Dit geeft het gevoel dat het oog je volgt. Deze tip werkt ook goed bij een visportret of opnames van een zeenaaktslak. Of bij je duikbuddy! Laat hem of haar juist eens een keer in de lens kijken. Als je het goed toepast maak je een verrassende foto.

Anderen lezen ook:  Belize heeft een moratorium aangekondigd op offshore olieboringen

Naaktfoto!

Clickbait of niet, een naaktfoto is populair bij onderwaterfotografen. Zeenaaktslakken of nudibranchs zijn voor een aantal duikers ook de reden om met onderwaterfotografie te beginnen. De jury kreeg deze week een aantal meer dan geslaagde naaktslak foto’s ter beoordeling. De foto van Tom Van Hout viel door de knallende kleuren direct op.

Tom Van Hout

Foto: Tom Van Hout

Een Cratena peregrina op zoek naar voedsel is het onderwerp van Cornelis van Rijswijk. Door gebruik te maken van het zonlicht dat door het wateroppervlak breekt is er op een hele subtiele manier diepte in deze foto ontstaan. Prachtig! Cornelis van Rijswijk is onze winnaar in week 5, hij ontvangt binnenkort de weekprijs, een originele emaille Suunto mok. Cornelis van harte en tot volgende week!

Winnende foto week 5: Cornelis van Rijswijk

Winnende foto week 5: Cornelis van Rijswijk

Je kan nog meedoen tot 5 juni!

Stuur gedurende onze fotochallenge minimaal drie foto’s naar foto@duiken.nl. Om je kans te vergroten, kun je gedurende de challenge iedere week een foto inzenden.

Hoofdprijs

Bij deelname aan #suuntofotochallenge maak je kans op de schitterende hoofdprijs: de nieuwe Suunto D5 duikcomputer in horlogeformaat ter waarde van € 649!

Voor de weekwinnaars staat er een originele emaille Suunto mok klaar.

Een deskundige jury beoordeelt welke fotograaf met zijn fotoserie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen. Meedoen kan vanaf donderdag 25 april tot en met 5 juni via foto@duiken.nl, vermeld je naam in de bestandsnaam van de foto (maximaal 10 MB).

De weekwinnaars publiceren we op www.duiken.nl. Alle inzendingen kun je op www.facebook.com/Duiken.nl in het album #suuntofotochallenge bekijken.

Voorwaarden #suuntofotochallenge

  • Meedoen kan vanaf 25 april tot en met 5 juni via foto@duiken.nl, vermeld je naam in de bestandsnaam van de foto (maximaal 10 MB).
  • Stuur gedurende onze fotochallenge minimaal drie foto’s
  • Om je kans te vergroten, mag je gedurende de challenge iedere week een foto inzenden.
  • Foto’s dienen onder water gemaakt te zijn
  • Half/half foto’s zijn welkom
  • Foto’s worden onder andere beoordeeld op compositie, originaliteit en scherpte
  • De weekwinnaar maken we bekend op www.duiken.nl
  • Een deskundige jury selecteert de weekwinnaar en beslist wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.
  • De winnaar van de Suunto D5 maken we bekend in een uitgave van DUIKEN
Anderen lezen ook:  DIY-trimvest: Aqua Lung Omni

 #suuntofotochallenge

Bekijk ook:

Onderwaterfotografie: 10 compositie regels, deel 1