Gisteren was het eindelijk zover: de officiële opening van het WK onderwaterfotografie. 

Tekst en foto’s: Rinie en Brigitta Luijkx 

In het zonovergoten Zierikzee verzamelden alle deelnemers zich bij het havenplein. Voorzien van vlaggen en bord met land van afkomst vormden zij een kleurrijke stoet. De stoet werd vooraf gegaan door een swingende sambaband wat gelijk voor een gezellige sfeer zorgde. De kinderen van de plaatselijke school hadden mooie vis tekeningen gemaakt en danste met de band mee naar de Nieuwe kerk alwaar het officiële gedeelte plaatsvond.

De stoet werd vooraf gegaan door een swingende sambaband.

Het Belgische WK-team

Een voor een kwamen de deelnemers de Nieuwe Kerk binnen onder luid applaus van het toegestroomde publiek. Het grootste applaus van daar natuurlijk voor de Nederlandse deelnemers Arco en Marco. Wanneer iedereen zijn plaats heeft ingenomen klinkt het volkslied van Nederland met daarachter het officiële lied van CMAS. Een leuk filmpje met beelden van Nederland onderwater is de start voor de organisatie wat gevolgd wordt door toespraken van de onderwatersportbond,  de burgemeester van Schouwen-Duiveland Gerard Rabelink en als laatste de CMAS organisatie. Hiermee is het WK onderwaterfotografie officieel geopend.

Nederlandse onderwaterbeelden DUIKEN mei

Tijd voor een hapje en een drankje. Tijdens deze borrel deel ik samen met Rene Lipman de mei uitgave van Duiken uit aan de deelnemers. Deze uitgave is erg geliefd ze worden zowat uit mijn hand getrokken door de deelnemers zo nieuwsgierig zijn ze naar de Nederlandse onderwaterbeelden. Onze Spaanse vrienden krijgen uiteraard ook allen een exemplaar. Ondertussen meng ik mij wat onder de deelnemers. En spreek ook even met een Mexicaanse deelneemster. Ik vraag haar of ze al gedoken heeft de afgelopen week in Nederland. En dat heeft ze. Volgens mij hebben bijna alle teams al wel wat testduiken gemaakt. Ze vindt de omstandigheden in Nederland wel erg moeilijk. Heel veel te zien maar wel veel stof in het water wat het fotograferen wel moeilijk maakt. Maar ze heeft er zin in. Ik vraag hoe de selectie plaats vindt in Mexico. Ze verteld mij dat ze aan een drietal wedstrijden heeft moeten deelnemen en dat daar de punten van worden opgeteld. Degene met de meeste punten mag naar het WK. Het is overigens de 2e maal dat ze deelneemt aan een WK, in Cuba was zij er ook bij. Ze hoopt wel beter te scoren dan in Cuba.

Anderen lezen ook:  DUIKEN OP CUBA, DEZE ERVARING MAG JE ZEKER NIET MISSEN

Het Nederlandse WK-team met Marco Heesbeen, Ron Offermans (coach) en Arco de Man.

Nederlandse team

Iets verderop staat het Nederlandse team. Ik besluit om ook hier eens even polshoogte te nemen. Arco en Marco hebben er erg veel zin in. Ze zijn wel erg benieuwd waar er gedoken gaat worden en hoe de loting zal zijn van teams. Marco voelt wel wat meer spanning dan bij het WK in Cuba. De druk wordt uiteraard wel opgevoerd als je als gastland het WK vertegenwoordigd. Maar hij heeft genoeg geoefend en meer kun je uiteraard niet doen. Het is tijd om voor de deelnemers terug naar het hotel te gaan. Ze gaan een hapje eten om op tijd klaar te zijn voor de technische meeting. Ook wij gaan even een hapje eten en dan weer snel naar het hotel want deze meeting willen we niet missen.

De Spaanse deelnemers in Zierikzee.

Als eerste worden de samenstellingen van de teams bekend gemaakt. Onze Spaanse vrienden zitten bij Nederland ingedeeld wel leuk natuurlijk.
Een beetje gespannen zitten alle teams bij de meeting en eindelijk wordt bekend waar er gedoken gaat worden. De duiklocaties zijn: in de Oosterschelde ‘De Zeelandbrug en de hangcultuurmosselen bij Neeltje Jans. In de Grevelingen wordt gedoken bij Nieuwe Kerkweg en duikstek Dreischore Gemaal. Ik vind het zelf een prima keuze.

Het valt me op dat er tijdens de meeting niet echt veel vragen zijn. Dit is wel een compliment voor de organisatie dat alles duidelijk uitgelegd is.
Na de meeting drinken we nog even wat met het Spaanse team. Ook zij zijn erg tevreden met de keuze van de duikstekken. Ze hebben deze allemaal bedoken dus dat is al een gerust stelling. Nu wordt het tijd om plannen te maken dus laten wij ze alleen en keren terug huiswaarts.

Anderen lezen ook:  Ecomare Texel: bijzondere zwarte zeehond in de opvang

Succes voor alle deelnemers

Het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie vindt plaats van 21 tot en met 25 mei 2015 in Zeeland en wordt georganiseerd door de Nederlandse Onderwatersport Bond. Om de duiksport ook in de rest van Nederland in de spotlights te zetten start op 15 mei 2015 de Duikweek. Tien dagen lang kunnen beginnende duikers, gebrevetteerde duikers en onderwaterfotografen aan allerlei activiteiten meedoen.

Meer informatie? Ga naar www.netherlands2015.com

Gedurende het WK zijn er side events georganiseerd, bekijk een overzicht van de activiteiten hier.