De next generation duikcomputer Suunto EON Steel heeft er een broertje bij: de Suunto EON Core. Hij is kleiner, lichter, maar heeft dezelfde prestaties. Judith Rietveld test de duikcomputer tijdens een reportage in Belize.

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: René Lipmann

«Hij is opgeladen hoor!» de kapitein van onze boot reikt me met een grote grijns mijn Suunto EON Core duikcomputer aan met het bijbehorende kabeltje. Na twee intensieve duikdagen was ik hem helemaal vergeten op te laden en vandaag duiken we bij de Blue Hole in Belize, het tweede grootste barrièrerif ter wereld. Gelukkig is er elektriciteit aan boord en tijdens de vijf uur durende vaartocht is mijn limegroene duikcomputer er weer helemaal klaar voor. Ik ben ietwat zenuwachtig voor de duik in de Blue Hole: op 38 meter start een inham waar je druipsteenformaties kunt zien. 33 meter is altijd mijn max, maar toch ben ik ook wel heel nieuwsgierig. Ik ben in ieder geval heel blij met mijn EON Core die me zometeen zal bijstaan.

Het lijkt op het eerste oog misschien niet zo, maar de schermgrootte is precies hetzelfde als de EON Steel. De drie knoppen zijn echter naar de zijkant verhuisd en er is een kleinere batterij gebruikt.

Ik heb al enkele dagen met de duikcomputer gedoken en ken de EON Steel ook goed. Dat is een groot voordeel, aangezien beide computers bijna identiek te noemen zijn – behalve qua uiterlijk dan. Het lijkt op het eerste oog misschien niet zo, maar de schermgrootte is precies hetzelfde als de EON. De drie knoppen zijn echter naar de zijkant verhuisd en er is een kleinere batterij gebruikt. Hierdoor is echt een compacte versie ontstaan die ook nog eens weinig weegt. Ik vond de EON Steel best groot en log, de Core is een stuk eleganter. En ondanks dat de batterij dus kleiner is, gaat hij wel tot 20 duikuren mee. Bij mij gaat hij er wel wat sneller doorheen, aangezien ik het scherm op de helderste stand heb staan. Op sommige duikstekken zit er redelijk wat sediment in het water en dan leest het gewoon heel fijn af.

Anderen lezen ook:  Drugssmokkelaars en schoonmaakduikers

Duikcomputer groeit met je mee

We maken ons gereed en met een commandosprong stap ik in het water. De Core staat in verbinding met de bijbehorende tankpod, waardoor ik ook mijn tankdruk kan aflezen. Het handige van de Core is dat je helemaal zelf bepaalt wat je wilt zien op je scherm. Zo heb ik ingesteld dat ik de tankdruk wil zien, met daaronder de PO2-waarde en tijd. Verder staat de diepte en duiktijd op mijn display en hoelang ik nog van deco verwijderd ben – niet geheel onbelangrijk deze diepe duik!

De scherminstellingen zijn aanpasbaar; zo kan de computer met je meegroeien.

De Core kan dus net als de EON Steel echt met je meegroeien. Wil je meer geavanceerd duiken en wil je dus meer informatie aflezen, dan kun je dit eenvoudig instellen. Het display is overigens super afleesbaar: grote cijfers en duidelijk leesbare letters. We zwemmen uit over een zanderige bodem, wanneer de zwarte duisternis ons opslorpt. Ik volg de groep langs de drop-off naar beneden. Op 35 meter blijf ik hangen, mijn Core geeft aan dat ik 7 minuten bodemtijd heb. Ik voel geen drang om dieper te gaan en bekijk de druipsteenformaties van een voor mij veilige afstand. Na enkele minuten besluit ik met mijn buddy weer op te stijgen, de Core geeft al snel aan dat mijn tijd tot een decostop langer is. Hij verzoekt me ook om enkele aanbevolen dieptestops uit te voeren die ik dan ook braaf doe. Het kan ook niet missen met het alarm: mijn buddy kijkt me enkele malen geïrriteerd aan omdat de Core me flink waarschuwt. En je moet echt niet tegen deze duikcomputer in willen gaan, dan loopt hij letterlijk rood aan: wanneer je actie moet ondernemen omdat je bijvoorbeeld in deco komt, worden de schermkleuren rood en amber in plaats van de standaard blauw en groen.

Anderen lezen ook:  Decompressie-ongeval na een gewone duik

Menuknop

Aangekomen op 10 meter diepte druk ik op de menuknop om het volgende scherm te zien. Hier staat mijn digitale kompas met 3D-tilt. Mocht je de Core niet helemaal horizontaal kunnen houden, dan corrigeert hij dat zelf. Ik schiet de koers naar onze boot en rustig zwemmen we terug. Uiteraard krijg ik nog een melding voor een aanbevolen veiligheidsstop. Een boze blik van mijn buddy volgt. Na een duik van 35 minuten komen we weer veilig boven. Ik ben nog steeds blij met mijn ‘begeleider’ in de vorm van de EON Core, en ik blijk niet de enige te zijn… Een duiker komt lachend naar me toe om me te bedanken: «Wat een licht gaf jouw duikcomputer zeg! Ik kon nog net niet het scherm aflezen… Je was op 35 meter een handig oriëntatiepunt; van veraf kon ik je al zien in het donker!»

Specificaties Suunto EON Core

Drie knoppen: naar boven, beneden en menu – Keuze uit verschillende lay-outs voor het display – Air, nitrox en gauge modus, upgrade mogelijk naar CCR of trimix (gratis) – Magnetische usb-kabel voor opladen en data-overdracht – Batterijduur: tot 20 duikuren – In drie verschillende kleuren: lime, zwart en wit – Kompas; 3D digital tilt gecompenseerd – Met polsband of bungees – Gewicht: 154 gram – Direct uit te lezen op tablet en/of mobiel via Movescount app – Tot 80 meter. Prijs: € 699

Extra vakantiegeld!

Vanaf nu kost de Suunto EON Core geen € 699 maar slechts € 599 wanneer je een oude duikcomputer voor eind mei inruilt. Kijk snel hier voor de actievoorwaarden of ga naar de dichtstbijzijnde erkende Suunto dealer.

Anderen lezen ook:  Bizarre duik bij torpedo-testlocatie Tollensesee

www.amilcosports.nl