In de Egyptische plaats Hurghada is een Russische snorkelaar overleden nadat hij was aangevallen door een tijgerhaai. Een boot probeerde de man nog te redden, maar het was tevergeefs. Het strand werd direct afgesloten. Wij spraken de eigenaar van duikcentrum VoodooDivers in Hurghada Peter Overeem over dit incident.

Wanneer hoorde jij het nieuws?

Gistermiddag rond 15 uur.

Om welke soort haai gaat het?

Tijgerhaai. De haai bleef rondcirkelen in de baai van Dream Beach waardoor de vissers er geen moeite mee hadden om de haai te vangen. De gevangen en gedode haai is dus ook echt de haai die de snorkelaar heeft aangevallen en gedood. Ik heb dit zelf ook gecontroleerd, dus daar hoeft geen onzekerheid over te zijn. Natuurlijk is het vreselijk dat deze prachtige tijgerhaai gedood moest worden ,maar echt veel andere opties waren er niet. De haai maakte geen aanstalten om uit het gebied weg te gaan.

Was deze haai al eerder gezien?

We zien heel soms tijgerhaaien, en dan heb ik het over maximaal 1 keer in het jaar. Normaal zijn we als duikers erg blij om dit dier onder water te zien. Of we deze specifieke haai eerder hebben gezien, is natuurlijk moeilijk te zeggen.

Wat kan de reden zijn dat de zwemmer is aangevallen?

Nog geen idee, maar het is erg ongewoon gedrag dus het zou me niet verbazen als er nog nieuws uitkomt over de mogelijke oorzaak. Vorig jaar was er eenzelfde incident, vermoedelijk met een makohaai.

Zijn er nog verdere acties ondernomen? Wat vind jij daarvan?

Ja, de zee is in elk geval gesloten voor de komende twee dagen, het gaat dan om het gebied van El Gouna tot Soma Bay. Boten mogen in principe uitvaren, maar er mogen geen duikers of snorkelaars het water in, dus dat betekent voor ons gewoon niet uitvaren. Ik begrijp dat Egypte zich hiermee aan internationale standaarden houdt voor een incident zoals dit, maar nog altijd zouden er andere regels moeten gelden voor duikers dan snorkelaars. Er zijn over de hele historie van scubaduiken geen gevallen bekend van fatale aanvallen op duikers.

Anderen lezen ook:  Een onrustige Noordzee

Hoe reageerden jouw klanten?

Mijn gasten zijn natuurlijk geschrokken van het nieuws, zoals wij allemaal en we wensen de familie van de overleden snorkelaar veel sterkte toe bij het verwerken van het verlies. De gasten van Voodoo Divers begrijpen dat we ons nu aan de ingevoerde regels van de lokale overheid moeten houden, maar waren liever gewoon gaan duiken

Als er gewoon gedoken kan worden, welke extra maatregelen neem je dan om de veiligheid van uw klanten te waarborgen?

Buiten de (in elk geval op onze boot) voor de hand liggende regels om nooit eten in het water te gooien en alle dieren onder water met respect te behandelen en je te realiseren dat je in hun territorium bent, is er weinig wat we verder kunnen doen. Ook heb ik niet het gevoel dat we meer moeten doen dan dat. Nogmaals, haaienaanvallen zijn extreem zeldzaam en van die aanvallen is er een miniem percentage aanvallen op duikers. Persluchtduikers worden simpelweg niet gezien als prooi.

Wat is de kans dat je haaien tegenkomt in Hurghada en welke haaien zijn dit dan?

Haaien zijn vrij uniek in het gebied waar wij duiken, soms zien we witpuntrifhaaien of een luipaardhaai en zijn we al helemaal blij. Zelfs vandaag nog hebben onze duikers het geluk gehad om bij een witpunthaai te duiken. Maar de kans is erg klein, haaien houden van diepere wateren waar de temperatuur koeler is. Bepaalde tijden in het jaar zijn er een paar plaatsen waar jonge witpunthaaien regelmatig gezien worden voordat ze uitzwemmen naar diepere wateren. Ook heb ik weleens walvishaaien gezien, maar deze zijn ook niet gevaarlijk voor mensen.

Anderen lezen ook:  Veilig wrakduiken

Wat maakt duiken in Hurghada zo bijzonder?

Heel vaak horen we van nieuwe gasten maar wel ervaren duikers, dat ze Hurghada lange tijd ontweken hebben door de verhalen in Nederland dat Hurghada “kapot” gedoken is. Veel van deze duikers zijn nu al jaren vaste gasten van ons en hebben met eigen ogen kunnen zien dat dit toch echt een fabeltje is. Natuurlijk kan een boot die wat wil besparen je alleen naar de dichtstbijzijnde riffen brengen waardoor je een verkeerd beeld kan krijgen van alle riffen bij Hurghada, die hoofdzakelijk aangedaan worden door de boten vol met snorkelaars. Maar we hebben prachtige duikstekken als je net wat verder wilt varen. Voor mij als duikcentrumeigenaar van Voodoo Divers is Hurghada vooral uniek omdat het meer dan 50 verschillende duikstekken telt van ondiepe koraaltuinen, prachtige koraaltorens, diepe steile wanden, stromingsduiken, wrakken etc. Deze diversiteit zorgt ervoor dat je hier vele malen terug kan komen en steeds weer nieuwe dingen kan ontdekken. Ook voor het geven van cursussen is dit natuurlijk ideaal omdat we altijd de juiste omstandigheden kunnen vinden voor de cursussen die we geven.

Foto: Erica Beux