Wat begon als een twee weken durende vakantie eindigde in een long-stay carrière als professionele duiker in Jordanië. Myrthe Hendriks woont en werkt nu al anderhalf jaar in Jordanië.

Vragen die Myrthe vaak krijgt van Europeanen zijn: “Is het wel veilig?!” en “Hoe is het leven in Aqaba als Westerse?” In haar blog gaat Myrthe jullie alles vertellen.

Veiligheid staat voorop

Zowel in duiken als in je eigen leven. Jordanië is een land met veel onrustige buurlanden, dat klopt. Het land zelf is echter 100% veilig. Strenge vliegveld controles en overal grensbewaking. Checkpoints en controle posten zijn overal op de wegen en bij stadjes.
Jordanië is niet betrokken bij de buurlanden en je merkt daarom helemaal niets van de onrust. Je kunt zonder problemen door het hele land reizen. Het land is prachtig en heeft veel te bieden. Van de vele culturele hot spots waaronder Petra, tot het drijven in de Dode Zee.

Van relaxen en sterren kijken in de woestijn naar hiken in de bergen, omringd door natuur.  Zon, zee, strand en natuurlijk een prachtige onderwater wereld. Voor ieder wat wils! Het is altijd heerlijk zonnig en warm! (die 2 tot 5 dagen regen per jaar hoef je zeker niet mee te tellen!)

Dit klinkt toch als een sprookje?! Het is heerlijk, als je op de juiste plek bent, want het soms wel heel erg moeilijk om hier te leven. Kort gezegd, de cultuur maakt het moeilijk voor een vrouw. De bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam, maar het is altijd oppassen geblazen. Ze moeten altijd iets ervoor terug hebben… Een local echt vertrouwen zit er helaas niet in.  Als westerse vrouw heb ik ook totaal geen inspraak bij de bevolking, dus iets geregeld krijgen is keer op keer een hele strijd.

Anderen lezen ook:  Haai Five! Het was Shark Awareness Day

Op straat ben ik natuurlijk erg opvallend met mijn blonde haar én groene ogen…Dat vinden ze zeker interessant en doen er alles aan om je aandacht te krijgen. Mannen en vrouwen! Hierdoor voel ik mij erg ongemakkelijk op straat. Ik weet dat ze mij geen kwaad doen, maar het geeft een onveilig gevoel als je telkens van alle kanten in de gaten wordt gehouden en aangesproken, soms zelfs op agressieve wijze.

Een beetje meegaan in kledingkeuze en houding helpt wel. Nee, ik draag geen lange jurken en hoofddoeken. Op mijn werk zelfs gewoon bikini’s, korte broeken en topjes. Maar voordat ik de stad in ga wissel ik altijd even naar een broek die mijn knieën bedekt en een t-shirt die mijn schouders bedekt. De mensen geen aandacht geven, volledig negeren en soms heel boos kijken en erg bot zijn doet wonderen, haha! Ook al zit dit totaal niet in mijn aard, maar het is helaas noodzakelijk…
Eigenlijk zorg ik dat ik nooit alleen ben, dat is het beste?

Niet alleen maar funduiken 

Ik werk in een duikcentrum met internationale collega’s en dat is erg leuk hoor!
Vaak hoor ik: “Nouuu, jij hebt toch een droombaantje!”.
Natuurlijk! Een 5 sterren resort met een Spa. De hele dag aan het strand, lekker in de zon, uitzicht op zee. De hele dag in en om het water! Lovely! Ik ga er ook niet om liegen… Ik hou van m’n werk! Ik heb er heel veel plezier in ?

Maar het is hard werken. Heel hard werken. Niet alleen maar fun duiken, maar veel lessen en cursussen, snorkelen en boottochten. Alles hoort erbij. En iedere klant moet blij zijn met hun persoonlijke ervaringen! Dan is er nog het werk achter de schermen, van het vullen van de flessen tot het organiseren en schoonmaken van het duikcentrum en de boten. Onderhoud aan de materialen en heel veel administratief werk.
We werken lange dagen, 10 tot 16 uur per dag, waar we gemiddeld 2 tot 5 duiken per dag doen, 7 dagen per week, soms enkele weken achter elkaar, totdat we een dag vrij krijgen. Dus ja, soms zijn we heel moe en heel gestresst met slechte zin ten top! Maar die glimlach naar klanten moet er toch altijd zijn.

Anderen lezen ook:  Duikavontuur: Spanning op Elphinstone

Leuk team en veel plezier!
Het is een levensstijl die bij je moet passen. Je moet tegen veel werkdruk kunnen en goed zijn met mensen. Gelukkig hebben we een leuk team en maken we heel veel plezier! Ook met de klanten. Iedereen is tenslotte op vakantie en dus hebben ze goede zin.. (meestal…)

Vrije dagen worden gevuld met leuke uitstapjes. Bijvoorbeeld naar Wadi Rum, ontspannen en genieten van de rust en de prachtige omgeving en sterrenhemel. Maar ook een heerlijke hiking in de bergen of een tripje over de grens naar Israël of Egypte is een geweldige bezigheid om even te relaxen en op te laden. Natuurlijk worden ook langere reizen gepland om de rest van de wereld te zien en in Nederland op bezoek te gaan!

Ups en downs

Zoals met alles, ook dit heeft zijn voor en nadelen en ups en downs. Maar voor mij is het zeer zeker een geweldige tijd. Wonen en werken in deze cultuur en levensstijl, ver van huis, is een hele ervaring waar ik alleen maar rijker en wijzer van ben geworden. Langzaam wordt het tijd om het midden oosten in te ruilen voor een nieuwe plek, maar waar… dat weet ik nog niet.