Vaak worden kreeften nog levend gekookt en doormidden gesneden. En dat terwijl een kreeft net zo goed pijn kan ervaren. In België is een campagne van GAIA gestart waarin wordt pleit voor het toedienen van een verdoving en een verbod op onverdoofd bereiden.
“Ook kreeften voelen pijn”
Tegen onverdoofd bereiden van kreeften
In een nieuwe campagne vraagt GAIA een verbod op het levend koken en doormidden snijden van kreeften. “Wij willen dat de dieren bedwelmd worden alvorens ze te doden zodat ze geen pijn ervaren”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Dat laatste is trouwens perfect mogelijk via de Crustastun, een elektrische verdovings- en dodingsmethode.
Diervriendelijkere manier: Crustastun
Een veel gehoord argument om kreeften levend te kokenvis dat het vlees anders te droog wordt. Maar Crustastun is een verdovings- en dodingsapparaat om kreeft te bereiden zonder dat het vlees van de kreeft ‘sappigheid’ en ‘soepelheid’ verliest. Het schakelt binnen 1 seconde de pijngewaarwording uit en kan het dier doden na 5 seconden.
Ook schaaldieren voelen namelijk pijn
Natuurlijk waren dierenvrienden al lang overtuigd, maar nu blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek (door, onder andere, professor Bob Elwood van Queen’s University Belfast) dat schaaldieren – waaronder kreeften – bij blootstelling aan schadelijke prikkels niet reflexmatig reageren maar dat de dieren echt pijn ervaren.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
7 op de 10 Vlamingen wil verbod op levend koken
” Een onderzoek van Ipsos toont dat de dierenrechtenorganisatie in de vraag op een verbod de steun krijgt van bijna zeven op de tien Vlamingen. En dat is goed nieuws want de Belg blijkt wereldwijd de vijfde grootste consument van kreeft te zijn. Met de positieve houding tegenover het verbod kunnen dus veel kreeften van pijn verlost worden.
Zwitserland kent al zo’n verbod
In Zwitserland geldt al vanaf 1 maart 2018 een verbod om kreeften levend te koken. Daar is voorgeschreven dat de kreeften eerst met elektrische schokken gedood moeten worden voordat de bereiding plaatsvindt. Ook is het in Zwitserland niet langer toegestaan om kreeften te vervoeren op ijs of in ijswater en moeten de dieren in een natuurlijke omgeving gehouden worden.
Hoe zit het in Nederland?
In Nederland is het helaas ook nog toegestaan om kreeften levend te bereiden. Verschillende partijen, waaronder de Vissenbescherming, strijden al een tijd voor een gelijk verbod als in Zwitserland.
Ook het transport is geen pretje
Meer er i nog meer werk aan de winkel, want ook het transport is voor veel kreeften een lijdensweg. De dieren worden vanuit Canada vaak in piepschuimdozen met gelpacks vervoerd. Ze worden daarbij verticaal gehouden met hun scharen omhoog. Ook wat het vervoer betreft kan én moet er dus nog veel verbeterd worden
Hoe kan ik helpen?
Om te zorgen voor meer diervriendelijkheid voor de kreeften in Vlaanderen, kun je de petitie van GAIA ondertekenen. Voor meer welzijn van schaal- en schelpdieren in Nederland kun je de Vissenbescherming ondersteunen. Laat je daarnaast goed informeren waar het eten op je bord vandaan komt en hoe dieren behandeld worden.
bron: GAIA, Vissenbescherming, IPSOS foto’s: Peter H. van Bragt