Als mij wordt gevraagd wat mijn favo duikplek is op Curaçao? Hoef ik niet al te lang na te denken. Dat is voor mij bij verve de duikstek ‘Caracasbaai’!

Waarom Caracasbaai? Caracasbaai ligt een beetje ten oosten van Willemstad gemakkelijk te bereiken met de auto aan het eind van (hoe kan het ook anders) de Caracasbaaiweg. Het ligt ook dicht bij de Jan-Thielbaai waar veel hotels en resorts zijn waar veel Nederlandse toeristen logeren voor een (duik)vakantie. Als je op deze stek gaat duiken kun je dat helemaal doen zoals je dat zelf wilt, zoals de meeste duikplekken op het eiland. Maar ik vind daar altijd avontuur en elke duik is er weer anders, daarbij is het er meestal erg rustig.

Hier rijd je met je (huur)auto tot bijna aan de branding en met een gratis parkeerbeleid. Geen gedoe met slagbomen admissionfee charges etc. Rij helemaal door tot bij het einde tot aan een grote steiger met een hek met daarachter een immense ferryboot. Op de houten vlonders van het aangrenzende vervallen (niet meer actieve) duikcentrum vind je vaak een paar tamme leguanen die wel een stukje fruit lusten. Gemakkelijk je duikje voorbereiden bij de auto en je kunt zo de zee inlopen.

Eenmaal onder water zie je aan de rechterkant van de baai de steiger en de pilaren zijn erg mooi begroeid met zachte koralen en wemelt hier van de vis. Ik ben daar regelmatig ook een (schuwe) barracuda tegengekomen. Onder de steiger op een paar meter diep wemelt het ook van de vis (grunts en soldierfish). Dit is ook een uitgelezen plek voor een mooie nachtduik.

Anderen lezen ook:  WK Onderwaterfotografie blog: Dag van de waarheid

Op het zand vind je vaak platvis. Als je na de steiger het strand aan je linkerkant houdt en de diepte aan je rechterkant, vervolg je je duik en trim dan af op een meter of 8 bij de drop-off. Het is hier vooral ondiep erg mooi is mijn ervaring. Je komt drie hele grote begroeide aanlegpalen tegen op je route waar de zeeschepen hun aanlegkabels aan bevestigen.Hier ligt veel oude zooi op de bodem en het wemelt van het leven, zoals schorpioenvis en octopus. Tussen de palen door leeft een groep pijlinktvissen.

Voorbij de derde aanlegpaal kom je uit bij de befaamde ‘Tugboat’ die zo op een meter of 3 diep ligt. Hier komen vaak boten met snorkelende toeristen, en helaas heb ik gezien dat ze hier ook de vissen voeren. In het wrak wemelt het van de glassy sweepers. Voorbij het wrak gaat het dan snel de diepte in.

Onderweg naar Caracasbaai kom je ook langs een kleine ingang waar je de mangroves ziet (op de luchtfoto rechts bovenin zie je het mangrovemeer). Hier kun je eventueel ook een duikje maken of snorkelen. Ik vond het hier erg uitzonderlijk mooi en werpt een hele andere perspectief dan de Caribische zee , veel ‘klein leven’ gedompeld in een serene rust.



Voorzichtigheid is wel geboden omdat je je nu in de kraamkamer van de oceaan bevindt en deze habitat erg kwetsbaar is. Als je toch het water in wilt kun je het best zoveel mogelijk verplaatsen alsof je je in een porseleinkast  bevindt. In dit mangrovebos heb ik een winnende foto kunnen maken, tijdens de dynamische fotowedstrijd op de ‘Duikvaker’ duikbeurs 2015. Bekroond met de eerste plek in de categorie ‘Wereld in beeld’.

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur: Home of the seadragon

Kortom, duikstek ‘Caracasbaai’ is een prima duikplek vol verrassingen en avontuur waar de ervaren en beginnende duiker een paar mooie duiken kunnen maken. Ook voor de (verwende) onderwaterfotograaf biedt deze stek vele creatieve mogelijkheden op het terrein van macro- dan wel groothoekfotografie. Voor mij is Caracasbaai het ‘verborgen juweeltje’ en als ik ooit weer eens Curaçao bezoek, kun je mij daar regelmatig vinden!

Tekst en foto’s: Peter Boots