Bij mijn man is een tekort aan vitamine B12 geconstateerd. Na een zoektocht op internet las ik dat een eventuele stikstofnarcose de klachten kunnen verergeren. Aangezien het geen duikmedisch artikel was, ben ik benieuwd naar jullie mening. Mijn man wordt momenteel behandeld met cyanocobalamine-injecties. Men onderzoekt nu de oorzaak van het tekort; misschien krijgt hij deze behandeling levenslang.
Alice Rossel
ANTWOORD
B12 is een belangrijke vitamine in ons lichaam en met name verantwoordelijk voor de rijping van rode bloedcellen. Ook speelt deze een essentiële rol bij zenuwfuncties en vorming van DNA. In de lever is een behoorlijke voorraad opgeslagen, voldoende voor enkele jaren. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten.
Als een tekort optreedt, is er meestal een probleem met de opname. Dit probleem kan op een aantal niveaus liggen. Mogelijk ontbreekt de zogenaamde ‘intrinsic factor’, een in de maag gemaakte stof die zorgt voor opname van vitamine B12 uit ons voedsel. Maar iemand kan ook te weinig maagzuur produceren of bepaalde bacteriën/parasieten in zijn of haar darmen hebben. Vegetariërs zijn logischerwijs ook vatbaar voor een tekort. Symptomen zijn verschijnselen van bloedarmoede, zoals bleekheid, kortademigheid, duizeligheid, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Behandeling bestaat uit het toevoegen van vitamine B12.
Als sprake is van bloedarmoede, dient men niet te duiken. De benodigde hoeveelheid zuurstof om het lichaam goed te laten functioneren kan dan niet worden gegarandeerd. Omdat duiken weldegelijk veel inspanning kost, krijgt het lichaam te weinig zuurstof, wat kan leiden tot flauwvallen en hart- en longproblemen. Boven water zit je hier al niet op te wachten, maar onder water helemaal niet. Kortom: de bloedarmoede moet eerst opgelost zijn, voordat je weer kunt duiken.