Onderwatergeluid… Door het smeltende zee-ijs veroorzaken steeds meer schepen en olieboringen geluidsoverlast onder water. Walvissen raken door deze herrie gedesoriënteerd, kunnen lastig met elkaar communiceren en zich moeilijker voortplanten. In het ergste geval worden ze doof en stranden ze.

Allereerst, je stem laten horen! Teken de petitie en vraag Arctische overheden om actie te ondernemen tegen onderwatergeluid.

1 Praat met je vrienden, familie en collega’s over onderwatergeluid en vraag ze deze petitie te steunen. Samen staan we sterk om de uitbreiding van onderwatergeluid te stoppen.

2 Met een donatie maak je WWF onderzoek en lobbywerk naar onderwatergeluid mogelijk.

3 Verklein je voetafdruk op de aarde. Negentig procent van alle goederen wordt via schepen vervoert die steeds vaker via een route door de Noordpool varen. Consumeer minder, gebruik meer lokale producten en hergebruik oude spullen.

4 Als je op vakantie meegaat op een whale watching tour, kies dan voor een organisatie die bewust omgaat met dit onderwerp. Sommige boten zijn namelijk veel luider dan andere, zeker wanneer ze snel varen.

5 Heb je zelf een motorboot? Vaar dan voortaan wat langzamer. Als je hard vaart komen er namelijk bubbels vrij (cavitatie) die onder water veel lawaai veroorzaken. Bovendien verkleint langzaam varen de kans op aanvaringen met zeedieren.

Help mee, nu het nog kan!

Teken de petitie op wwf.nl/stopdeherrie

Male narwhals in Admiralty Inlet, Nunavut, Canada. Foto: Paul Nicklen

Doelstellingen WWF

  • Onderwatergeluid moet dit jaar officieel erkend worden als vervuiler door de Arctische Raad.
  • Arctische landen moeten het voorzorgsprincipe hanteren om het onderwatergeluidsniveau niet verder te laten toenemen door menselijke activiteiten.
  • In 2025 hebben alle Arctische landen strategieën opgesteld om onderwatergeluid onder controle te houden.
Anderen lezen ook:  Doen! Een mini-vakantie in Zeeland

Help mee, nu het nog kan!

Teken de petitie op wwf.nl/stopdeherrie

Bekijk ook:

Sst… Stop de Herrie!

Wat heeft geluidsvervuiling voor effect op zeezoogdieren?