Mijn duikuitrusting is redelijk compleet, maar als ik de Mares freedivespullen bekijk, kom ik er al snel achter dat alles voor deze sport totaal anders is. Laten we samen een kijkje nemen bij de ideale freedive-uitrusting.

Tekst: Carlo Vreugde Foto: Judith Van De Griendt

Ik heb wel gesnorkeld, maar mijn snorkel is na een verhuizing onvindbaar. En een snorkel heb je bij freediven echt nodig. Dus koop ik een Mares duiksnorkel in de winkel naast de freedivecursuszaal. Later ontdek ik echter dat de freedivesnorkel wel degelijk anders is.

Het is een zachte pijp zonder ventielen om zo makkelijk mogelijk te kunnen ademen. Gelukkig kan ik de Mares Freedive Samurai Extreme snorkel (dit klinkt gelijk al heel indrukwekkend, nu kan het niet misgaan!) van instructeur Nanja van den Broek lenen.

Mares freedive wetsuit

Ik pas het natpak Mares Apnea Instinct 30 van 3 mm dikte, bestaande uit twee delen met een duikcap. Als normale duiker zo’n pak aantrekken, is bepaald geen eitje. Het pak sluit wel mooi aan en door de maximale elasticiteit heb ik een grote bewegingsvrijheid.

Mares

De Samurai Extreme snorkel heeft een zachte pijp – de vorm en diameter voorkomen luchttur-bulentie in de pijp.

Dit maakt het geheel bijzonder comfortabel, zodat ik het op de examendag de gehele dag draag. Tijdens de cursus leer ik dat dit pak anders is dan een wetsuit: het neopreenpak heeft aan de binnenkant open cel neopreen. Wat is nu het verschil met een normaal duikpak?

De laatste bestaat uit neopreen met een nylon laag aan de buiten- én binnenkant. De term wetsuit geeft aan dat er een laagje water in je pak terechtkomt dat vervolgens opwarmt. Door de nylon laag kan het gebeuren dat het water regelmatig wisselt in je duikpak omdat het erlangs glijdt.

Anderen lezen ook:  Hoe werkt neopreen?

Bij een freediveduikpak met open cel neopreen zit er aan de binnenkant geen nylon laag. Het neopreen zuigt daardoor als het ware vast aan je lichaam. Daarom krijg ik het pak dus zo moeilijk aan… Zonder nylon binnenlaag heb je veel meer rekbaarheid.

Het superflexibele neopreen sluit fantastisch aan op je lichaam. Pas wel op met je nagels bij het aankleden: zet ze niet in de neopreen binnenkant, maar aan de nylon buitenkant, want die is sterker.

Krijg je toch een klein scheurtje? Gebruik dan alleen neopreenlijm omdat dan de elastische eigenschappen behouden blijven.

mares

De Apnea Instinct 30 is een 2-delig pak in 3 mm zwart neopreen met open cell binnenzijde. De mix van neopreen is zeer elastisch en slijtvast om te gebruiken tijdens de meest uitdagende duiken.

Hoe moet dat pak aan?

Hoe doe je een open cel neopreen freedive duikpak aan? Nanja vertelt dat dit op drie manieren kan: het geheel natmaken en dan eerst de broek aandoen; de bovenkant omvouwen en die dan aandoen; of je kan gebruik maken van een klein beetje ecologische conditioner – even schudden en in je pak gieten. Ik gebruik een spuitfles met water en 100% natuurlijke bodyzeep in het pak en ik maak mijn lichaam nat.

Ik glijd op die manier makkelijk in het pak en het is heerlijk warm. Onder water merk je niet eens dat je het aanhebt, zo flexibel is het. Van kou heb ik door de goede isolatie totaal geen last, zelfs na uren duiken in water van 26 graden.

Vervolgens doe je je vinnen aan. Met 3 mm Mares neopreen sokken ga je in een gesloten hiel Razor voetpocket. Hieraan zit een mediumzacht vinblad bevestigd van geïmpregneerde vezellagen in variabele bladdikte. Ik weet niet wat ik meemaak in het zwembad.

Razor Apnea, gemaakt van hoge kwaliteit glasvezel. Biedt optimale stuwkracht en flexibiliteit in een opvallend witte kleur.

Met minimale inspanning kom ik ver vooruit. Nu weet ik waarom sommige duikgidsen freedive vinnen dragen, hiermee zwem je met gemak door een flinke stroming heen. Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder zuurstof je opneemt en des te verder kun je jezelf onder water verplaatsen. De Mares Razor apneavinnen zijn wit en vallen goed op.

Anderen lezen ook:  Sun Reef, ver weg van de toeristische drukte

Het Mares masker

Het freedive duikmasker is kleiner dan een gewoon duikmasker met een klein inwendig volume. De afstand tussen het glas en oog is klein en geeft daardoor een groter gezichtsveld.

Het Star Liquidskin masker heeft een rand van twee typen silicone – ongeëvenaard comfortabel, sterk en lichtgewicht. Verkrijgbaar in zwart en groen.

Ik maak gebruik van de Mares Star Liquidskin, die een uitstekende pasvorm heeft door de twee typen siliconen. Liquidskin producten zijn overigens exclusief verkrijgbaar bij Mares. Je merkt niks van de maskerranden en het voelt heel natuurlijk aan.

Mijn grote neus past er goed in en ik merk dat klaren heel makkelijk gaat. Bij freediven druk je je neus een kant op zodat je minder lucht verspilt ten opzichte van persluchtduiken. Bij een grotere diepte heb je daarnaast door het lage volume minimaal luchtvolume nodig om een maskersqueeze te voorkomen.

mares

Smart Apnea is de go-to computer voor de meest veeleisende vrijduikers. Met uitstekende eigenschappen, gemakkelijk af te lezen en te navigeren en met een hoog niveau aan functionaliteit en personaliseerbare instellingen.

Duikcomputer

Ten slotte komen we bij de duikcomputer. Ik dacht mijn eigen duikcomputer wel mee te kunnen nemen. Maar dat is alleen mogelijk als je freedivemodus erop hebt zitten en die heb ik niet.

Door de snelle afdaling en opstijging blijft een perslucht duikcomputer continu alarmgeluiden afgeven. Daarom maak ik gebruik van de Smart Apnea duikcomputer. Deze is gebruiksvriendelijk, intuïtief en heeft een hele reeks functies.

Ik hoop dat alles vanzelf zou werken, net als bij mijn normale duikcomputer, want ik heb de handleiding niet van tevoren gelezen. En inderdaad: tijdens de afdaling gaat alles vanzelf aan en worden de duiktijd en diepte gemeten, ideaal!

Deze clip-interface zorgt dat je alle duikgerelateerde informatie kan downloaden naar je computer en software en firmware upgrades kan installeren op je duikcomputer.

Wat minder handig is, is het invullen van je logboek na  thuiskomt. Ik heb op mijn examendag in totaal 30 duiken gemaakt. Je gaat vrij eenvoudig door je logmenu heen, maar ik moet wel al die 30 duiken noteren.

Anderen lezen ook:  DUIKEN FEBRUARI 2018

Dus geef ik als tip: koop meteen de Dive Link 2 USB Interface erbij, dat scheelt je heel wat schrijfwerk. Deze kun je ook koppelen aan de Dive Organizer. Op deze manier download je de nieuwste firmware-updates en gegevens via de interface naar je duikcomputer.

Loodriem en tas

Een witte of zwarte elastische riem met een roestvrijstalen snelsluiting.

Ik dat ik nu wel compleet ben, maar Tom van Mares doet er nog de Mares rubberen loodriem bij. Die heb je echt wel nodig omdat rubber ook op diepte strak om je lichaam blijft zitten zodat het lood goed op zijn plek blijft.

Het geheel gaat in een grote duiktas. Ook deze is anders dan een gangbare duiktas; de Mares Attack Titan is extra lang zodat de freedive vinnen er perfect in passen. De tas is waterdicht door 840 denier tarpaulin gelaste naden (niet gestikt).

mares

De Attack Titan is een grote tas van 840 denier nylon die 100 kg kan dragen. De tas is niet gestikt maar gelast, en heeft instelbare handvatten en een loosventiel aan de zijkant.

Aan de zijkant zit een mooi loosventiel waaruit je al het water van je natte uitrusting kunt laten lopen. Met instelbare handvatten aan de bovenkant en vaste handvatten aan de zijkant is het geheel goed te tillen.

Tot aan de waterkant

Ik heb alle Mares materialen intensief gebruikt tijdens mijn cursus en het eindexamen. Nu ik in het bezit ben van het SSI Freedive Duikbrevet level 1 ga ik ermee duiken in de Vinkveense Plassen.

mares

Training is de nieuwe freedivingboei van Mares. Met handvatten om de predive voor te bereiden, een intern opbergvak en een D-ring om een vrijduiklijn aan te bevestigen.

Het enige wat nu nog ontbreekt is de Mares trainingsboei om de vrijduiklijn aan te bevestigen.

Aan deze boei doe je de herstelademhalingen als je weer boven water bent. Wie weet tot aan de waterkant bij Zandeiland 4.

www.mares.com