Google DeepMind heeft een nieuw AI-model ontwikkeld: DolphinGemma. Dit model is ontworpen om de complexe geluiden van dolfijnen te analyseren en te begrijpen. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën, zoals die achter Google’s Gemini-modellen, kan DolphinGemma patronen herkennen in dolfijngeluiden die voorheen onopgemerkt bleven.

De taal van dolfijnen

Dolfijnen communiceren via een scala aan geluiden, waaronder fluittonen, klikgeluiden en burst-pulses. Deze geluiden worden gebruikt voor sociale interacties, navigatie en jacht. Onderzoekers hebben jarenlang deze geluiden opgenomen en geanalyseerd om inzicht te krijgen in hun betekenis.

Samenwerking met het Wild Dolphin Project

Dr. Denise Herzing, oprichter van het Wild Dolphin Project, werkt al bijna 40 jaar aan het bestuderen van dolfijnen in hun natuurlijke habitat. Haar organisatie heeft een uitgebreide bibliotheek van dolfijngeluiden opgebouwd, die nu wordt gebruikt om DolphinGemma te trainen.

Van observatie naar interactie

Eerdere pogingen om met dolfijnen te communiceren omvatten het gebruik van onderwatertoetsenborden en het afspelen van specifieke geluiden. Met de komst van DolphinGemma en draagbare technologieën, zoals Google’s Pixel-telefoons, kunnen onderzoekers nu sneller en efficiënter reageren op dolfijngeluiden en mogelijk zelfs een gesprek aangaan.

Toekomstige toepassingen

Google is van plan om DolphinGemma halverwege het jaar open source te maken, zodat onderzoekers wereldwijd het model kunnen gebruiken en aanpassen voor andere dolfijnsoorten, zoals de tuimelaar of spinnerdolfijn.

Meer weten?

Bekijk de video voor een visuele uitleg over DolphinGemma en de samenwerking tussen Google en het Wild Dolphin Project:​

 

 

Anderen lezen ook:  Duiker komt om het leven in Boschmolenplas