Het is maar tien minuten varen vanaf om bij Klein Bonaire op de juiste plek te komen. We zitten op een boot vol met sportduikers en gaan op dezelfde plek het water in, maar wij maken een hele andere duik. In onze tech-uitrusting dalen we af naar nog onontdekte gebieden.

Onze gids German, ofwel Mr. G, weet precies waar we moeten zijn. Hij is ook een ervaren GUE Tech 2 duiker, dus ondanks dat ik nooit eerder met hem heb gedoken, verloopt de communicatie erg vanzelfsprekend. Zoals uitgelegd in zijn briefing dalen we af boven het eerste rif dat eindigt rond de dertig meter. Dit is het rif waar de sportduikers zullen duiken. Wij gaan verder dan dat. We verlaten het rif en zwemmen over een uitgestrekte woestijn met spierwit zand. Er lijkt geen einde aan te komen. Ondertussen merk ik dat het langzaam dieper wordt.

Het is vanaf Buddy Dive Tek maar 10 minuten varen.

We zijn de enigen met techuitrusting.

Na nog eens vijf minuten staat er bijna veertig meter op mijn dieptemeter. Het zicht is erg goed en in de verte verschijnt aan de ‘horizon’ een oase. Rustig aan komen we dichterbij, en de oase blijkt een enorm groot rif te zijn. Dit tweede rif is in één woord overweldigend. Pas op twee meter afstand zie ik hoe groot de koralen en sponzen eigenlijk zijn. Maar niet alleen dat is indrukwekkend, de kleuren zijn donker en intens en de variatie in vormen lijkt oneindig.

Klein Bonaire tech

Dit tweede rif is in één woord overweldigend

Ik merk dat ik al enkele minuten voor het rif hang maar al een tijdje niet meer zwem. Wanneer ik dan toch enkele vinslagen maak, hoor ik achter in mijn hoofd ‘welcome to the jungle’. Het is zo overweldigend mooi met al die grillige grote vormen, elk stukje bodem is begroeid en overal is wel wat te zien. Vissen zwemmen af en aan, groot, klein en in scholen. Ze storen zich niet aan ons en we duiken verder over het landschap dat zoveel indruk maakt. Het voelt bijna alsof ik hier niet mag zijn, alsof ik door de achtertuin van onze Koning sluip. Alleen is er geen tuin op aarde die kan tippen aan deze schoonheid. Zelfs mijn buddy René kijkt verliefd om zich heen en heeft zijn camera nog niet eens gebruikt. En dat wil wat zeggen!

Klein Bonarie tech

Koraalduivels formaatje basketbal.

Techduikers only

We ontwaken langzaam en beseffen dat we nog aan het werk moeten. Al dit moois proberen we op de gevoelige plaat vast te leggen. Gelukkig is de gemiddelde diepte ‘maar’ 42 meter, zo hebben we redelijk veel tijd. Het is opvallend hoe maagdelijk schoon en onaangetast het koraal is, dit heb ik nog niet eerder gezien. De reden dat hier geen sportduikers komen is omdat je met een enkele tank simpelweg niet voldoende gas hebt om deze diepte te bereiken en een veilige duik te maken. Maar de reden waarom hier ook niet door techduikers gedoken wordt, weet ik niet.

De kleuren van de koralen zijn donker en intens, de variatie in vormen lijkt oneindig.

Op deze diepte vinden we koraalduivels zo groot als een basketbal. Deze roofdieren passen zich makkelijk aan hun omgeving aan en jagen nu steeds meer in dieper water. Jammer dat we nu niet mogen jagen, deze duivelse vissen zouden niet misstaan op een flinke Weber. De gasvoorraad wordt rustig aan minder en tikt onze reserve aan. Helaas is het tijd om gedag te zeggen.

Anderen lezen ook:  Tuna Hästberg, ondergelopen ertsmijn in Zweden

Klein Bonaire tech

Meestal vind ik het na een lange rifduik niet zo erg om op te stijgen. Maar dit rif is een grote uitzondering, laat mij nog maar een dag door de jungle zwerven… Terwijl we stijgen, zwemmen we terug richting het eerste rif waar onze boot ligt. Het contrast tussen de twee duikstekken is groot, ondanks dat ook dit een hele mooie plek is om te duiken. We scharrelen wat rond en wachten tot de decompressie-verplichting voorbij is.

Terwijl we halverwege de zes meter stop zijn, zie ik de laatste sportduikers aan boord klimmen van onze boot. Ze hebben ruim de tijd om zich om te kleden voordat we terug zijn, maar lang wachten hoeven ze helemaal niet. Ze zijn al vol enthousiasme aan het praten over hun geweldige duik en foto’s worden over en weer getoond. Wij genieten nog even in stilte na van ‘ons’ rif, een goed bewaard geheim van Klein Bonaire.

Klein Bonaire tech

Het contrast tussen de twee riffen is groot.

Bekijk ook: