Vrijdag 22 mei, de generale repetitie dag. Er wordt vandaag gedoken bij de hangcultuur mosselen Neeltje Jans en bij Nieuwe kerkweg in de Grevelingen. De teams zijn in groepen verdeeld zodat ze niet allen tegelijk op 1 duikstek hoeven te duiken. 

Tekst en foto’s: Rinie en Brigitta Luijkx 

Wij besluiten bij Neeltje Jans te gaan kijken. Als we hier aankomen zijn de teams bezig zich om te kleden en klaar te maken om te water te gaan. Per 5 deelnemers ligt er een zodiac te wachten. Het is een hele logistieke organisatie om iedereen op de stek te krijgen. In een grote tent staan alle camera’s klaar.

De camera’s zijn voorzien van een zegel aan gebracht door een ploeg controllers. Als de kandidaten een lens willen wisselen tijdens of tussen de duiken door dienen zij hier bij aanwezig te zijn. Per team gaat er ook 1 controller mee de boot op. Dit alles om te voorkomen dat de kandidaten kaartjes gaan wisselen.
De Belgische ploeg heeft er veel zin in en toont erg relaxt. 

De camera’s zijn voorzien van een zegel aan gebracht door een ploeg controllers.

Controller Wilton heeft er zin in.

De deelnemers gaan te water bij Neeltje Jans.

Filip Staes, het model van Luc Rooman laat zien dat hij een perfect model is en poseert gewillig voor de camera. De teams hebben allen een persoonlijke begeleider die hen aanspoort om tijdig klaar te zijn voor vertrek. Ondanks dat loopt het niet helemaal gesmeerd. Een kandidaat van het Zweedse team valt tijdens het aan tuigen van de bank gelukkig heeft hij niets ernstigs maar hij moet toch even bijkomen van de schrik. En juist zijn zodiac ligt klaar om naar het mosselperceel te varen zijn mede landgenoten zitten al te wachten. De wachtrij wordt hierdoor wat langer en met een zware fles op je rug en een grote camera in je hand is dat natuurlijk geen pretje.

Anderen lezen ook:  Another day in paradise

Snel tovert de organisatie wat banken tevoorschijn waar men op kan gaan zitten en is het leed te overzien. Een goed kwartier later is iedereen vertrokken. Snel gaan wij naar het perceel om de start mee te maken.

Een luide toeter geeft het sein dat iedereen te water moet gaan. Na 5 minuten klinkt nogmaals de toeter en iedereen verdwijnt onderwater. Wel mooi is om te zien dat iedereen zich goed verspreid heeft over het perceel zodat ze elkaar niet in de weg zwemmen. Wij hebben genoeg gezien maken nog een praatje met wat vrijwilligers en vertrekken weer. Tijd om even iets te gaan eten zodat Rinie zich hierna kan gaan voorbereiden op zijn presentatie in het hotel van de deelnemers later die dag.

Model Filip Staes van het Belgische WK-team.

Ook de Kroatische fotograaf is klaar voor de oefenduik.

Presentatie Rinie Oosterschelde en Grevelingen
Het heeft nog wat voeten in aarde om de presentatie aan de praat de krijgen. De NOB heeft een nieuwe beamer aangeschaft maar de aansluiting komt niet overeen met onze aansluiting. Snel een plan B bedenken. We besluiten de presentatie die op een Mac gemaakt is om te zetten in een Powerpoint presentatie zodat we gebruik kunnen maken van de laptop van de organisatie.

Pfff presentatie gered hebben we al het werk niet voor niets gedaan. Langzaam begint de zaal vol te stromen en kan de presentatie beginnen. Er is een leuk gemêleerd publiek wat lokale Zeeuwse mensen en verschillende teams uit diverse landen sluiten zich aan.

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur in Kenia

Rinie Luykx geeft een presentatie aan de hand van schitterende Oosterschelde en Grevelingen foto’s. In de mei uitgave van DUIKEN stond al een WK-top 10. Het meinummer gemist? De uitgave is nog na te bestellen.

Rinie heeft de hele presentatie voorbereid in het Engels zodat ook de aanwezige kandidaten het kunnen volgen. Dit heeft ook wel zijn effect. De reacties na afloop zijn zeer lovend. Men is verbaasd wat er zo allemaal te zien is in de Oosterschelde en de Grevelingen en dat dit zo mooi vast is gelegd.

Tijd om nog even gezellige na te borrelen. We wensen alle aanwezige kandidaten veel succes voor morgen. 

Het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie vindt plaats van 21 tot en met 25 mei 2015 in Zeeland en wordt georganiseerd door de Nederlandse Onderwatersport Bond. Om de duiksport ook in de rest van Nederland in de spotlights te zetten start op 15 mei 2015 de Duikweek. Tien dagen lang kunnen beginnende duikers, gebrevetteerde duikers en onderwaterfotografen aan allerlei activiteiten meedoen.

Meer informatie? Ga naar www.netherlands2015.com

Gedurende het WK zijn er side events georganiseerd, bekijk een overzicht van de activiteiten hier.