Ga jij als duiker ook in de winter de onderwaterwereld ontdekken? Dan is het wel zo fijn dat je een droog wetsuit aan kunt trekken. Zeker als je meerdere dagen achter elkaar gaat duiken, kan het een uitdaging zijn om je wetsuit op tijd droog te krijgen. Met deze tips stap jij ook in de winter in een droog, schoon en goed onderhouden pak.

Spoel je wetsuit uit

Of je nu in zoet- of zoutwater duikt, het is altijd belangrijk om je wetsuit goed uit te spoelen. Zo voorkom je nare geurtjes, zowel van het water uit het meer of de zee waar je hebt gedoken als van het transpiratievocht. Gebruik in zoutwater zorgt daarnaast voor uitdroging van het neopreen waardoor jouw wetsuit zijn flexibiliteit kan verliezen. Spoel je pak bij voorkeur binnenstebuiten uit in koud water voor het beste resultaat. Doe hetzelfde met je accessoires, zoals neopreen handschoenen en schoentjes.

Hang je wetsuit goed op

Je wetsuit droogt natuurlijk niet als deze opgepropt in de hoek ligt of nog in je auto. Je kunt jouw wetsuit het beste binnenstebuiten aan een dikke kledinghanger ophangen. Hou alle ritsen open zodat het vocht kan ontsnappen en hang het neopreen pak op een plek waar deze lekker kan uitdruipen. Er komt namelijk nogal wat water uit je wetsuit, zeker als je deze net nog hebt uitgespoeld. Als er ’s winters een klein zonnetje doorkomt kun je jouw pak buiten te drogen hangen. Hang deze echter nooit rechtstreeks in de zon omdat dit er voor zorgt dat het neopreen uitdroogt.

Anderen lezen ook:  Niet te missen: Top 4 Zeeland duikstekken

Wetsuit droger

Tegenwoordig bestaan er apparaatjes waarmee je jouw wetsuit kunt drogen. Deze werken als een grote föhn en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo bestaat er een wetsuitdroger in de vorm van een dikke kleerhanger. Hang je wetsuit op aan de hanger, plug de wetsuitdroger in het stopcontact of sluit deze aan via de auto-adapter en er blaast warmte lucht jouw pak in zodat deze zo snel mogelijk opdroogt. Op deze manier verbruik je meer energie dan wanneer je jouw pak aan de lucht laat drogen, maar het werkt snel en effectief. Om te besparen op jouw energiekosten kun je energie vergelijken.

Wetsuit opbergen voor langere tijd

Ga jij op een gegeven moment met winterstop omdat het te koud wordt? Dan kan je wetsuit de kast in. Zorg ervoor dat deze droog is en goed schoon en rol het wetsuit op om te voorkomen dat je vouwnaden krijgt. Berg de wetsuit op in een droge ruimte waar het niet al te warm is, kamertemperatuur is het best. Zo zorg je ervoor dat het neopreen niet uitdroogt en goed soepel blijft, zodat je er volgend seizoen weer met veel plezier in kunt duiken. PS: let in de winter ook op je eigen gezondheid. Let met duiken in de winter extra op verschijnselen van onderkoeling.

 

Lees ook: Bare Evoke wetsuit met infrarood