De Bare Evoke, de vrouwelijke variant van de Bare Reactive, is nu ook op de markt. Deze pakken maken gebruik van Celliant Infrarood Technologie. Maar wat houdt dat nu precies in en werkt het ook? Wij testen de pakken in de Nederlandse wateren.

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: René Lipmann

Bij infrarood denk ik aan sauna, aan warmte. Ik ben daarom ook heel benieuwd hoe zoiets werkt in een wetsuit. Aan de binnenkant van het pak zie je al duidelijk het verschil met de standaard duikpakken: de gehele binnenvoering is voorzien van een soort honingraat patroon. Het voelt lekker zacht aan, als een soort fleece. Dit is dus de befaamde Celliant Infrarood Technologie. Hoe het werkt? Het maakt gebruik van 13 thermo-reactieve mineralen. Deze zijn verwerkt in de binnenvoering van het pak. De mineralen zetten lichaamswarmte om in infrarood energie en dit wordt vervolgens weerkaatst naar je lichaam. Maar het doet nog meer: het is wetenschappelijk bewezen dat infrarood energie de bloedsomloop verbetert en de doorstroming van het bloed naar de lichaamsweefsels stimuleert, waardoor het zuurstofgehalte in de weefsels verhoogd wordt. Dit verhoogt je lichaamstemperatuur en bevordert je uithoudingsvermogen. Zo behoud je lichaam dus de ideale temperatuur voor langere duiken. Ook leidt het tot snellere hersteltijden. Klinkt allemaal prachtig, als het nu nog allemaal werkt is dat uiteraard helemaal mooi!

Bare Evoke voor Nederlandse wateren

We hebben beiden de 7 mm mee en dat is nu prima voor de Nederlandse wateren. Het pak is eenvoudig aan te trekken, heel erg stropen hoeft absoluut niet. Bij mijn schouders heb ik helaas wat ruimte te veel over, maar bij een maatje kleiner waren de benen te kort. We gaan het meemaken of dit veel invloed heeft. Ik ben wel erg blij met de neksluiting: er zit een speciale suit protector aan de klittenbandsluiting, waarop je het klittenband dichtplakt. Het is me bij testpakken al vaker overkomen dat het klittenband bleef haken aan het neopreen, en ik gelijk al mooie pluisjes creëerde…

Anderen lezen ook:  Podcast: Duiken met een wing, wrakduiken op de Christiaan Huygens en essential dive skills

Het ritsje bij de nek aan de voorkant zorgt voor extra comfort: wanneer je wat langer moet wachten, krijg je niet dat opgesloten gevoel rond je nek. De zachte Skin-to-Skin dubbele glideskin pols- en enkelseals sla ik een keer om naar binnen, trek mijn handschoenen erover aan en vervolgens rits ik de mouwen dicht. Op de rug zit een Skin-to-Skin dubbele interne ritsafdichtingsflap. Water heeft naar mijn idee weinig kans zo! Overigens is het voor de dames leuk om te weten dat de Evoke geheel door een dames designteam is gemaakt, geïnspireerd door active wear en yoga-kleding. We maken een eerste duik bij Vinkeveen en de temperatuur ligt rond de 14 graden. Normaal trek ik een dunne baselayer aan onder mijn pak, maar die laat ik achterwege. De binnenvoering met thermo-reactieve mineralen moet natuurlijk wel direct in contact staan met mijn huid, dan werkt het uiteraard het beste.

Boschmolenplas

Eenmaal kopje onder voel ik langzaam water naar binnen sijpelen dat toch behoorlijk koud aanvoelt. Maar lang heb ik hier geen last van, al snel voelt het aangenaam aan. We maken een duik van bijna een uur en de Celliant Infrarood Technologie doet zijn werk. Ik heb het geen moment koud gehad. Een week later lig ik in de Boschmolenplas. Ik merk wel een verschil met een ‘vrije duik’ maken en modelhangen: hang ik stil, dan werkt de infrarood energie minder goed. Dit is uiteraard ook wel logisch, omdat je bij meer inspanning meer lichaamswarmte omzet en er dus meer infrarood energie wordt weerkaatst. Kwestie van wat meer in beweging blijven dus. Ik heb er nu meerdere duiken mee gemaakt en het is een heerlijk wetsuit voor langere duiken in wat kouder water. Ook Sander was enthousiast over dit natpak – en dat terwijl hij eigenlijk alleen maar in droogpak duikt in Nederland…

Anderen lezen ook:  Dolfijn gespot in Amsterdamse haven

Bare Evoke 7 mm

Velcro verstelbare 360° nekseal

Skin-to-Skin dubbele glideskin pols- en enkelseals

Skin-to-Skin dubbele interne ritsafdichtingsflap

Extra lange heavy duty enkelritsen

Voorgevormde Glideskin kraag met rits

Zeer flexible, duurzame en slijtvaste 3D-kniebescherming

In 7 en 5 mm, drie kleuren

Tien verschillende maten, prijs: € 499

www.amilcosports.nl

Bekijk ook: Ontdek meer: Suunto EON Core