Oesters, vaak over het hoofd gezien onderwaterhelden, herbergen een wereld van eigenaardigheden en charmes. Wist je dat ze aan yoga doen? En dat ze wel 200 liter water per dag kunnen filteren? Lees snel verder voor meer leuke facts!

1. Oesteryoga

Oesters zijn de yoga-experts van de zee! Wist je dat oesters zichzelf af en toe stretchen? Deze schelpdieren openen en sluiten hun schelpen regelmatig als een vorm van ‘oester-yoga’. Het is hun manier om fris zeewater binnen te laten voor voeding en zuurstof.

2. Geboren reizigers

Oesters zijn niet bang voor een beetje avontuur! In hun jeugd, als larven, maken ze een opmerkelijke reis. Ze beginnen hun leven als drijvende zeewezens en reizen de oceaan over totdat ze een geschikte plek vinden om zich te vestigen op een harde ondergrond.

3. Juwelen maken

Oesters hebben een verborgen talent – het maken van parels! Wanneer er een vreemd deeltje hun schelp binnendringt, zoals zand of een stukje schelp, omringt de oester het met parelmoer om irritatie te verminderen. Dit proces resulteert in de vorming van parels.

4. Water filteren

Oesters zijn meesters in het schoonmaken van zeewater. Een volwassen oester kan tot wel 200 liter water per dag filteren! Ze voeden zich met plankton en kleine deeltjes, waardoor ze niet alleen lekker zijn om te eten, maar ook een handje helpen bij het schoonhouden van de oceaan.

Oesters zijn soms volledig begroeid met sponzen.

5. Uniek geheugen

Onderschat nooit de intelligentie van een oester! Hoewel ze misschien niet kunnen zwaaien of trucjes kunnen doen, hebben oesters een uniek geheugen. Ze kunnen bepaalde omgevingsfactoren onthouden en reageren op veranderende omstandigheden.

Anderen lezen ook:  Rivierkreeften in Nederland: All American

Foto’s: Patrick Kranenbroek

Meer Zee’Sterren’ op zondag:

De Groene Schildpad

De Zeelt 

De Steenslijmvis