De Steenslijmvis (Lipophrys pholis) is een zoutwatervis die tot de orde van Baarsachtigen behoort. De vis heeft bijzondere kenmerken:

De Steenslijmvis onderscheidt zich met een langwerpig lichaam dat tot 16 centimeter lang kan worden. Hij valt op in zoutwateromgevingen. De vrij grote en stompe kop, met relatief grote ogen hoog op het hoofd, kenmerkt zich door de groei van een vlezige rand op het voorhoofd naarmate de vis ouder wordt.

De achtergrondkleur van de Steenslijmvis varieert van bruinachtig, gemarkeerd met groene of gele vlekken, tot vlekkerig, donkerbruin tot zwartachtig, afhankelijk van de omringende leefomgeving. Op het lichaam vertoont de vis donkere vlekken gerangschikt in 5-6 verticale strepen, met een opvallende grote zwarte vlek nabij de oorsprong van de rugvin.

Tijdens het broedseizoen ondergaan mannetjes een opvallende kleurverandering, waarbij ze volledig zwart worden, met een contrasterende witte mond en een lichtblauwe rand aan de rugvin, wat dient om vrouwtjes aan te trekken.

Wat de leefomgeving betreft, bewoont de Steenslijmvis het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan, van Zuid-Noorwegen tot Marokko en Madeira, inclusief de Middellandse Zee, de Balearen en de Noordzee. Deze bijzondere vissoort wordt vaak aangetroffen in rotsachtige kustgebieden, waar hij schuilplaatsen vindt tussen stenen en rotsen.

Opmerkelijk is het vermogen van de Steenslijmvis om uit het water te blijven en zich te verschuilen onder rotsen of zeewier. Hij is voornamelijk actief tijdens vloed, en bij eb heeft hij de capaciteit om lucht in te ademen via zijn darmen. Dit stelt de vis in staat zich aan te passen aan schommelingen in het waterpeil.

Anderen lezen ook:  De snoek is dol op hinderlaagjagen!

Foto’s: Patrick Kranenbroek

 

Meer Zee’Sterren’ op zondag:

Schorpioenvis

De Koffervis

De Frogfish