In de Noordzee bij Denemarken is het wrak gevonden van een Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog. De U-boot werd tot zinken gebracht op 6 mei 1945, vlak voor het einde van de oorlog.

De ontdekking werd gedaan door het Deense Sea War Museum Jutland. Onderzoekers maakten een scan van de wateren van het Skagerrak en vonden de onderzeeër, de U-3523, op zo’n achttien kilometer van de kust bij Skagen. “Dit is een bijzondere vondst, want het was de modernste duikboot die de Duitsers in de oorlog hebben gebouwd. Zijn tijd lang vooruit”, zei de directeur van het museum van zeeoorlogen op Jutland aan het persbureau Ritzau.

Een scan van hoe de U-3523 op de bodem van de zee ligt SEA WAR MUSEUM JUTLAND

U-boot zonk mei 1945

De U-boot werd op 6 mei 1945 – twee dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa – door een Brits gevechtsvlieguig gekelderd, aldus het museum. Slechts twee van dergelijke onderzeeërs werden tijdens de oorlog ingezet, de andere ligt als museumboot in Bremerhaven (zie openeningsfoto). Aanvankelijk werd gedacht dat dit het enige exemplaar van het type XXI was.

123 meter diep

Wetenschappers van het museum onderzoeken en brengen in de Noordzee het wrak in kaart. Plannen om de U-boot op 123 meter diepte te bergen, zijn er voorlopig niet, ondanks veel geruchten dat er aan boord weleens erg waardevolle zaken kunnen bevinden.

De 58 bemanningsleden zouden op het moment van de aanval op de vlucht zijn geweest nadat de nazi’s zich in Nederland, Denemarken en het noord-westen van Duitsland hadden overgegeven.

Anderen lezen ook:  Staalslakken, een gevaar voor het leven in de Zeeuwse wateren?

Bron: HLN.BE

Bekijk ook: Mijnenjagen op de Noordzee