Verbranding, huidkanker, vroegtijdige veroudering. De zon is fijn op je huid, maar kan ook heel gevaarlijk zijn. Het advies is dan ook: smeren! Bij de meeste duikers zit standaard een zonnebrandmiddel in de tas. Voor de duik even goed smeren, anders verbrand je op de boot. Of tijdens de oppervlakte-interval. Je beschermt jezelf, maar het koraal daarentegen gaat eraan onderdoor.

1. Zonnebrandmiddel breekt niet af in de natuur

Koraal is van ecologisch belang voor de oceanen. Koraalriffen bedekken minder dan 1% van de zeebodem, maar daar leven naar schatting bijna één miljoen vissoorten, ongewervelden en algen. Veel zonnebrandmiddelen breken niet af in de natuur. Sommige bevatten zelfs petroleum. Het is al langer bekend dat zonnebrandproducten negatieve effecten hebben op het koraal

2. Oxybenzone verbleekt koraal

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat oxybenzone een zeer schadelijke invloed heeft op koraal. Dit ingrediënt is wereldwijd in vele zonnecrèmes en cosmetische producten verwerkt. Het is een chemisch middel dat de huid beschermt tegen UV-straling. De huid absorbeert de oxybenzone en scheidt het uit via urine.  Maar dit ingrediënt doet iets heel anders met koraal: het leidt tot coral bleaching, oftewel verbleking van het koraal wat uiteindelijk sterft.

3. Oxybenzone in zonnebrandmiddel misvormt koraal

Daarnaast tast oxybenzone het DNA van koralen aan waardoor ze zich niet meer kunnen reproduceren. Bij koraallarven is het niet beter: ze raken ontregeld en omsluiten zichzelf met hun eigen skelet. Ze raken misvormd, waardoor bijvoorbeeld hun mond tot vijf keer zo groot wordt en ze geen eten meer kunnen vangen. Hier is ook onderzoek naar gedaan op Bonaire. Op dit moment is er nog geen definitief wetenschappelijk bewijs wat oxybenzone aanricht op de mens. Bij dieren is er wel een verstoring in de hormoonhuishouding geconstateerd.

Anderen lezen ook:  Dunne plekken trommelvlies 

Wat moeten we dan smeren als we gaan duiken?

Betekent het nu dat we als duiker maar helemaal niet meer moeten smeren? Aan de ene kant willen we onze huid beschermen, maar aan de andere kant ook niet de koraalriffen aantasten. Het advies: gebruik crèmes waarin titaniumdioxide zit. Dit is een natuurlijk mineraal en tot op heden is geconstateerd dat dit geen schadelijke invloed heeft op het rif. Of kies voor zonnebrand waar geen oxybenzone in zit. Dit check je eenvoudig op het etiket. Een tip is bijvoorbeeld Amazinc Reef Safe. Wil je liever helemaal niet meer smeren, dan is lange kleding of een rash guard met een hoge beschermingsfactor een goed alternatief.

Facts over zonnebrandmiddelen

– Op Hawaii wordt zonwerende zwemkleding geadviseerd: het zeewater is daar in bepaalde gebieden al zeer verontreinigd door zonnebrandmiddelen

– Wereldwijd zijn er 3500 zonnenbrandmiddelen die oxybenzone bevatten

– Vervuiling door oxybenzone kan tot 32 km uit de kust optreden door stromingen