Azuurblauwe zeeën, parelwitte zandstranden, een overvloed aan uitzonderlijke diersoorten en ongerepte natuur. De biodiversiteit van Indonesië staat op nummer 2 qua meest gevarieerd ter wereld. In DUIKEN september gaan eilandhoppen met onderwaterfotografen Els Van Den Borre en Bruno Van Saen, die ons hun favoriete diertjes, duikplekken en resorts tonen! Vandaag stellen we Stefan Campo van Moana Cruising aan je voor: Opeens zagen we duizenden mobula’s boven onze hoofden heen zweven 

De Duitse Stefan Campo is de manager van Moana Cruising, een liveaboard die opereert vanuit Komodo. Hij is laaiend enthousiast over zijn werk en hij is er altijd voor zijn gasten.

Waarom Komodo?

Het is dichtbij Bali en duiken is er fantastisch. We hebben weinig gasten per keer en het is lekker rustig. Het is de perfecte plek om je dagelijkse routine even achter je te laten. Onder water vind je er alles, van grote tot kleine zeedieren. Alles kan gezien en meegemaakt worden op Komodo.

Moana Cruising

Sinds wanneer bestaat Moana Cruising?

Moana is er sinds 2004, ik ben er manager vanaf 2014. We hebben een goede reputatie opgebouwd en staan bekend om onze kennis en ervaring. We hebben het eenvoudig gehouden met aanbiedingen van vijf nachten van maart tot december. Natuurlijk kan de Moana ook voor langere trips geboekt worden. We zijn er trots op dat veel gasten weer terugkomen naar ons en dat ze hun ervaringen met anderen delen.

Wat maakt jullie liveaboard Moana Cruising uniek?

We vinden de ervaringen die de gasten opdoen het belangrijkst; van het eerste contact tot aan het moment dat ze op de boot stappen, en zelfs na afloop van de reis. We organiseren de reizen zoals we ze zelf ook zouden willen zien als we hier te gast waren. De sfeer aan boord is relaxt, maar professioneel. We zijn een van de weinige liveaboards de vanuit Komodo opereren en we varen altijd uit, ook als de boot lang niet vol zit. We nemen maar tien gasten mee aan boord en er gaan altijd drie duikprofessionals mee.

Anderen lezen ook:  Finding Nemo in Lembeh

Wat bieden jullie aan dat een extraatje is vergeleken met de andere liveaboards in de regio?

We hebben vaste 5-daagse trips (van zaterdag tot donderdag) tussen midden maart en midden december. We nemen nooit meer dan tien man mee aan boord en onze tarieven zijn interessant. Gezinnen met kinderen zijn welkom en we serveren vers en lekker eten. De sfeer is relaxt en professioneel en we houden voor onze gasten alles in de gaten. Onze boot is uitstekend onderhouden. We vinden het gewoon leuk om het onze gasten naar de zin te maken, dat is het belangrijkste. We zijn er altijd voor hen.

Moana Cruising

De boot van Moana Cruising ziet er fantastisch uit, hoe doe je dat?

Dankje, we kijken dan ook elke dag wat er nodig is aan onderhoud en reparaties. Als team weten we dat als de Moana in goede staat verkeert, dat onze gasten happy zullen zijn. En wij zijn happy als onze gasten dat zijn.

Wat voor soort hutten hebben jullie?

We hebben vijf hutten – drie met een tweepersoonsbed en twee met aparte bedden. Ze hebben allemaal hun eigen badkamer, airco en voldoende ruimte om dingen op te bergen. We hebben normale stopcontacten, en handdoeken en beddengoed zijn natuurlijk geregeld. De toiletten werken precies hetzelfde als bij onze gasten thuis. Onze hutten zijn functioneel, comfortabel en knus.

Moana Cruising

Wat is je favoriete duikstek en waarom?

Ik ben dol op Tatawa Kecil. Het is een duikstek die best een uitdaging is en je moet er zijn als de getijden meewerken. Onder water vind je er zo’n beetje alles wat Komodo te bieden heeft, van waanzinnige koralen tot het gangbare mariene leven. Je ziet er haaien, schildpadden en de topografie is heel bijzonder met grote rotsen waar je tussendoor kunt zwemmen.

Anderen lezen ook:  Siddhartha Oceanfront Resort & Spa: een heerlijk verblijf aan de oceaan op Bali

Wat voor soort duiken bieden jullie aan?

Wat duiken betreft, is Komodo waarschijnlijk een van de beste plekken ter wereld. In Komodo komt ieder duikniveau aan zijn trekken, want het leven onder water is heel divers. Waar je ook interesse in hebt, hier kun je het doen: rifduiken, door kanalen, langs koraalriffen, tussen rotsen door etc.

Moana Cruising

Wat is je meest bijzondere ontmoeting met onderwaterleven tot nu toe?

In augustus 2014 gingen we naar Crystal Rock in het noorden. Dit is een bekende en uitdagende duikstek met een pinnacle, die slechts een meter boven het water uitsteekt. Tijdens een geweldige duik vroeg in de ochtend en met een perfecte stroming hingen we op 30 meter te kijken naar hoe de haaien aan het eten waren. Na een tijdje zwommen we door de ‘vissoep’ naar de pinnacle en opeens werd het erg donker. We keken verbaasd omhoog en zagen duizenden mobula’s. In ruim een minuut zweefden ze over en langs ons heen. Het was een waanzinnige show! We hebben de video ervan op onze Facebookpagina gezet.

Heb je een droombaan of is het alleen maar hard werken?

Allebei. Ik ben zo dankbaar dat ik duiken heb ontdekt en dat ik mijn carrière heb kunnen maken als duikpro; eerst als PADI Course Director en daarna als manager bij andere duikorganisaties. Toen kwam de mogelijkheid om Moana te runnen op mijn pad en ik geniet van elke dag. Ik heb een geweldig team dat erg zelfstandig is en dat meedenkt met het bedrijf, we passen perfect bij elkaar. We groeien, leren en lachen samen. Heel bijzonder.

Anderen lezen ook:  “In het Barat National Park vind je duikstekken die echt adembenemend zijn”

Meer info:

www.moanacruising.com
info@moanacruising.com

Moana Cruising

Bekijk ook: Haaienfluisteraar Cristina Zenato