Azuurblauwe zeeën, parelwitte zandstranden, een overvloed aan uitzonderlijke diersoorten en ongerepte natuur. De biodiversiteit van Indonesië staat op nummer 2 qua meest gevarieerd ter wereld. In DUIKEN september gaan eilandhoppen met onderwaterfotografen Els Van Den Borre en Bruno Van Saen, die ons hun favoriete diertjes, duikplekken en resorts tonen! Vandaag stellen we Kaj Maney van duikcentrum Dive Into Ambon aan je voor: “Op Ambon heb je het idee dat je de enige toerist bent”

De uit Londen afkomstige Kaj Maney reisde samen met zijn vrouw heel de wereld af, maar negen jaar geleden besloten ze om zich in Indonesië te settelen. Hij is eigenaar van duikcentrum Dive Into Ambon.

Dive Into Ambon

Hoelang bestaat Dive Into Ambon?

We hebben dit duikcentrum in oktober 2013 geopend. Daarvoor zaten we op Lembeh. Daar stond ons centrum bekend als hét muckdiving resort. Na een jaar of drie kregen we de mogelijkheid een duikcentrum te openen op Ambon, dat werkelijk fantastische mogelijkheden biedt op het gebied van muckdiving. Kort nadat we ons hier gevestigd hadden, kwamen we er bij een soort van toeval achter dat deze plaats ook geweldig is voor rifduiken. Bij ons buitenste rif is kristalhelder water met prachtige koralen en grote vissoorten. Dat maakt deze plek zo fijn: muckdiving maar ook de helder waterduik mogelijkheid.

Dive Into Ambon

Dive Into Ambon

Jullie zijn enkel een duikcentrum?

We zijn een echt duikcentrum, maar we werken samen met een klein hotel vlak in de buurt. Mooi gelegen aan het water. We bieden diverse verblijven, in- of exclusief maaltijd aan, huisjes, studio’s of een keurig nette standaard hotelkamer van alle gemakken voorzien.

Anderen lezen ook:  DUIKEN SEPTEMBER 2019: Top 6 Indonesië

Wat voor duiken bieden jullie aan?

We organiseren dagtrips met drie duiken per dag vanuit twee locaties. De eerste is vlak voor ons resort waar we een boot hebben liggen. Daarmee maken we de zogenaamde ‘helderwaterduiken’. We varen naar het buitenste rif, met de steile wanden, grotten, en koralen. De andere boot ligt in Ambon Bay. Zo’n tien minuten met de bus hiervandaan. Met die boot varen we de baai in om daar de muckduiken te doen. Kleine beestjes in alle soorten en maten. En had ik al gezegd dat er nauwelijks andere duikcentra zijn, dus het is er enorm rustig!

Dive Into Ambon

Wat maakt Ambon uniek?

Enerzijds de kwaliteit en diversiteit van de duiken die je er kunt maken gecombineerd met anderzijds het ontbreken van toerisme op het eiland. Ambon is een nauwelijks bezocht gebied, waardoor je het idee hebt dat je er echt de enige ‘toerist’ bent. Kortom: je kunt er duiken maken van wereldklasse gecombineerd met een werkelijk fantastische omgeving!

Droombaan of hard werken?

Een droombaan zeker, maar vergis je niet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het echt hard werken. Zeven dagen per week, en soms wel zestien uur per dag!

Dive Into Ambon

Mijn favoriete duikstek is…

We hebben meer dan 60 werkelijk fantastische spots, en elke keer zie je er weer nieuwe en onverwachte dingen. Ik zou dan maar zeggen: mijn favoriet is mijn volgende!

Mijn mooiste encounter ooit…

was absoluut een duik die ik maakte op East Point. Een spot die bekend staat om het vele koraal. Mijn duikgids wees mij een zeldzame, totaal doorzichtige murene van zo’n 40 cm aan. Een unieke ervaring. Terwijl ik die van alle kanten aan het filmen was, bleef de gids mij maar lastig vallen en mijn aandacht trekken. Toen ik genoeg filmmateriaal had kon ik weer aandacht aan hem besteden. Toen liet hij mij een werkelijk unieke psychedelic frogfish zien. Mijn mond viel erg open van verbazing. Wat een super ervaring en dat in één duik!

Anderen lezen ook:  Heb jij het ook zo warm?

Dive Into Ambon

Wat mis je van Engeland?

Ruim 20 jaar geleden ben ik uit de UK weggegaan. Natuurlijk mis ik mijn familie en mijn vrienden. En omdat ik een echte Engelsman ben, mis is zeker mijn Marmite (soort broodbeleg) en een lekkere pint Bitter. Wat ik absoluut niet mis is het weer!

Meer info:

www:diveintoambon.com

Bekijk ook: Wetenswaardigheden Jordanië