Azuurblauwe zeeën, parelwitte zandstranden, een overvloed aan uitzonderlijke diersoorten en ongerepte natuur. De biodiversiteit van Indonesië staat op nummer 2 qua meest gevarieerd ter wereld. In DUIKEN september gaan eilandhoppen met onderwaterfotografen Els Van Den Borre en Bruno Van Saen, die ons hun favoriete diertjes, duikplekken en resorts tonen! Vandaag stellen we Roel de Jong van duikresort LumbaLumba Diving Manado aan je voor: “Ik begon sneller te ademen toen de potvis zijn bek opende: size really matters!”

Roel de Jong uit Lisse woont sinds 1995 op Manado en startte daar zijn eigen duikresort LumbaLumba Diving.

Hoe kwam je zo op Manado terecht?

In 1992 begonnen we op de Malediven als duikinstructeurs. Vandaar gingen we naar Sri Lanka waar we met een partner voor onszelf begonnen. Na problemen met de partner, maar ook de constante dreiging van het Tamil conflict, zochten we een nieuwe plek om iets te beginnen. Na veel onderzoek kwamen we uit in Manado, in het Bunaken National Marine Park. Na een maand intensief duiken waren we ervan overtuigd dat het moeilijk zou worden iets beters op de wereld te vinden en zijn gebleven.

LumbaLumba Diving Manado

Jullie waren niet tevreden over de eerste locatie.

We openen ons eigen duikcentrum in 1995, in een nog te bouwen resort dat van iemand anders was. In de loop van de jaren werd het resort afgebouwd maar na vijf jaar bleek dat we er ons totaal niet mee in balans voelden. We besloten toen alles zelf te gaan doen. We kochten een stuk jungle aan zee maar er was verder nog helemaal niets. Alle infrastructuur van water en stroom, tot toegangswegen en haven, moest gedaan worden voordat we überhaupt aan iets konden denken wat op een resort leek. Dat werd Lumbalumba Diving.

Anderen lezen ook:  Nieuwe instap duiklocatie Gasselterveld (Drenthe)

LumbaLumba Diving Manado… droombaan of hard werken?

Beide. Aan het eind van de dag ben je ondernemer met een eigen bedrijf, dan draai je over het algemeen sowieso meer uren dan in loondienst. Dat is hard werken maar eerlijk gezegd hebben we het nooit zo ervaren.

LumbaLumba Diving Manado

Ons resort is uniek omdat…

we klein zijn en klein zijn gebleven. Dat garandeert dat er een persoonlijke en gemoedelijke sfeer heerst met veel aandacht voor de gasten. We hebben in totaal maar negen kamers en voor een duikresort is dat weinig. Maar dat betreft alleen de accommodatie. Het resort zelf is 2.5 hectare groot en het meeste prachtige is de botanische tuin waar je uren in kunt rondlopen en steeds weer nieuwe dingen ontdekt. Omdat we op een heuvel liggen hebben we ook een van de beste uitzichten over de zee die je in Manado kunt vinden. Verder maakt een prachtig infinity zwembad en excellente keuken het af. Een massage aan het eind van de dag? Dat kan ook!

Wat is de meest mooie encounter die je gehad hebt?

Dat is zonder twijfel een duik met een potvis. Op weg naar de duikstek zagen we een groepje potvissen en gingen er uiteraard naartoe. We zien ze wel vaker maar het is toch altijd heel speciaal. Normaal als we erbij in de buurt komen, zwemmen ze weg maar deze keer was er weinig beweging en sprong ik in het water in. Het water was kristalhelder en de zee vlak als een spiegel. Heel langzaam begon de potvis te bewegen. Ik ben er tot een halve meter bij gekomen, tot vlak voor z’n oog. Ik kreeg geen knipoog, maar toen hij z’n enorme bek een beetje opendeed, begon ik wel wat sneller te ademen. Size really matters!

Anderen lezen ook:  Centrale riolering op Bonaire om koraalriffen te beschermen

LLumbalumba Diving Manado

Mijn favoriete duikstek is…

Lekuan 1 en 2 het meest populair vanwege de vele schildpadden. Schilpadden zijn nooit zeldzaam geweest bij ons, maar de laatste jaren zijn er echt steeds meer gekomen en ook enorm groot en absoluut niet schuw. Echt garantie voor spectaculaire foto’s!

Wat voor type duiken bieden jullie aan?

Rond Bunaken is het over het algemeen steile wandduiken met veel koraal en veel en grote vissen. Maar we hebben ook hele goede muck- en macrosites voor de echte critterliefhebber, vergelijkbaar met Lembeh. Voor de deur ligt ons huisrif voor kantduiken, er is een prachtig wrak in de buurt en dan organiseren we natuurlijk ook nachtduiken. Verder zijn zo goed als alle duikstekken ook uitstekend geschikt voor snorkelen.

Lumbalumba Diving Manado

Wat voor soort accommodatie bieden jullie aan?

Er zijn vijf verschillende kamertypes. Het verschil zit hem in de grootte, de mogelijkheid tot schakelen, al of niet vrijstaand en de prijs. Alle kamers hebben allemaal dezelfde faciliteiten als airconditioning, wifi, koelkast, terras, hangmat, eigen badkamer met warm en koud stromend water, toilet en ongelimiteerd drinkwater.

Mis je Nederland?

We wonen al bijna 30 jaar niet meer in Nederland dus heel veel missen we niet. Maar een zoute haring happen aan de kar op een beetje kille dag, of de mogelijkheid even naar het theater te gaan of een concert bezoeken, zijn wel dingen waar we af en toe met weemoed aan terugdenken.

Meer info LumbaLumba Diving Manado: www.lumbalumbadiving.com

Leadfoto: Norbert Probst

Bekijk ook: Drie nieuwe beschermde zeegebieden in Indonesië