Er zijn drie soorten seals voor je droogpak: neopreen, latex en siliconen seal.

Neopreen of latex seal

Neopreen seals isoleren beter en zitten vaak minder strak om je nek; je slaat het neopreen naar binnen en hierdoor ontstaat een afsluitende werking doordat lucht ertegenaan drukt. Latex daarentegen zit vaak wat strakker om de nek, maar dicht over het algemeen beter af. Mensen die de vingers in de seals zetten zullen eerder de seal stuk trekken. De beste manier is om je beide handen geheel naar binnen te steken en vervolgens je seal over je hoofd te trekken.

seal

Voor alle seals is het aan te raden speciale geurloze talk te gebruiken. Dus geen Zwitsal of babyolie! Dit tast je seal aan. Bij jouw duikwinkel kun je de juiste talk voor je seals kopen. Voor zowel latex als neopreen moet je er wel rekening mee houden dat het materiaal ietsjes oprekt na verloop van tijd.

seal

Siliconen seal

Een nieuw fenomeen is de siliconen seal. Door de flexibiliteit voelt deze minder strak aan om de huid. Ook is siliconen beter bestand tegen weersinvloeden, zonlicht en zeewater. Siliconen zijn wel gevoelig voor stoten tegen iets hards waardoor lekkages zouden kunnen ontstaan. Het gebruik is verder gelijk aan dat van latex seals. Tot voor kort waren siliconen seals alleen verkrijgbaar in combinatie met ringsystemen omdat siliconen zelf niet te verlijmen zijn. Maar er is nu een nieuwe ontwikkeling op de markt waarbij er een laagje op de siliconen zit waardoor dit nu wel kan. Bij latex seals kun je bij duiken in zout water last krijgen van striemen in je nek. Deze ontstaan door zoutkristallen die schuren in de seal waardoor de huid geïrriteerd raakt. Dan is het raadzaam om neopreen of siliconen seals te gebruiken; bij deze twee soorten seals heb je daar geen last van. Gebruik van aftershave en parfum tast de seals vaak aan, dit is bij siliconen niet het geval.

Anderen lezen ook:  Scubapro K2 onderkleding: Warm, warmer, warmst

Bekijk ook: Strakke seals 

Test drooghandschoenen, blauwe handjes