Op Duikvaker 2020 (oftewel de laatste DV BC – Duikvaker Before Corona) had ik hem al zien staan: het nieuwste paradepaard van Aqua Lung, de Leg3nd. Hij zag er mooi en stoer uit, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets over een ademautomaat. Bovendien, de Aqua Lung Legends hebben hun sporen toch al verdiend? Waarom dan toch een nieuwe versie?

Tekst: Pim Valk Foto’s: René Lipmann

Is het misschien een marketingstunt? Was die oude dan toch niet zo goed, of is dat veel te kort door de bocht? Ik ben dan ook helemaal enthousiast als ik de Leg3nd aan de tand mag voelen. Komt dat even mooi uit! Kan ik gelijk uitzoeken hoe het nu eigenlijk zit. Importeur en distributeur AmilcoSports stuurt mij de automaat op en met een klein «oh-wat-is-ie-mooi-gevoel» pak ik de doos uit.

Vanwege de coronamaatregelen (het is in de tijd van «blijf thuis, tenzij het echt moet») stap ik er niet gelijk mee in het water en blijf even bij ‘droog’ oefenen. Maar goed, boven water ademen de meeste automaten eigenlijk prima, dus dat zegt niet zo veel. Bitter weinig eigenlijk. Behalve dan dat hij er iets anders uitziet dan mijn eigen (inmiddels oude) Legend.

Om toch alvast wat onderzoek te kunnen doen, besluit ik een videocall met Rogier de Boer op te zetten. Als sales manager van AmilcoSports weet hij alles over deze nieuwe automaat. «De nieuwe Leg3nd is reeds de derde generatie uit de Aqua Lung Legend lijn. De eerste generatie stamt al uit 2002 en heeft in 2006 een upgrade ondergaan in de vorm van een unieke nieuwe feature. Namelijk het ACD-systeem.

De tweede generatie is in 2012 gelanceerd. Deze was cosmetisch aanzienlijk veranderd ten opzichte van de eerste generatie en heeft verbetering aan de 1e trap ondergaan. We kunnen dus zeggen dat deze automaat al ruim 18 jaar bestaat! Begin 2020 hebben we de nieuwe Legend 3, Leg3nd, zoals Aqua Lung hem officieel noemt, geïntroduceerd op Duikvaker,» vertelt Rogier. Ja ok, maar wat is er nou anders?

Nieuwe Heat Exchanger

«Natuurlijk is de tweede generatie Legends nog steeds subliem. Ze zijn robuust, hebben verbazingwekkende ademprestaties en zijn geschikt voor verschillende type duikers.

Maar, er is altijd ruimte voor verbetering en na acht jaar vond Aqua Lung dat het tijd was om deze door te voeren. Allereerst is de Leg3nd verder doorontwikkeld voor het gebruik in extreem koud water. Het is dan belangrijk dat hij voldoet aan de CE-keuring voor koud water.

Aqua Lung heeft de Leg3nd getest op een temperatuur van 2 graden (oftewel voor extreem koudwatergebruik). Dit is aanzienlijk lager dan de meeste andere merken, zeker als je je realiseert dat de temperatuur in de 1e trap tijdens het ademhalen kan dalen tot -20.

Anderen lezen ook:  Waterproof D1X Hybrid ISS droogpak bij Herman Lieven

Deze extreme temperatuurdaling komt doordat er een hoge drukval ontstaat tussen de flesdruk en de middendruk in de 1e trap. Door deze drukval wordt er namelijk enorm veel warmte onttrokken uit de metalen opbouw van de 1e trap,» legt Rogier uit.

Om ervoor te zorgen dat de Leg3nd onder deze omstandigheden optimaal kan blijven functioneren, is hij voorzien van een nieuwe Heat Exchanger, ook wel warmtewisselaar genoemd. Deze gebruikt het relatief warme water om de 1e trap op te warmen. De warmtewisselaar is nu behoorlijk vergroot en prominent aanwezig op de 1e trap – dat viel me gelijk al op toen ik mijn oude automaat naast de nieuwe neerlegde.

Rogier legt uit «Doordat de warmtewisselaar op de 1e trap van de Leg3nd een groter oppervlak heeft gekregen, maar liefst 75%, kan deze sneller (en meer) de temperatuur van het water opnemen en doorgeven aan de 1e trap. Zoals bij de vorige generatie is ook de 2e trap voorzien van een soortgelijke warmtewisselaar.

Testduik in de Vinkeveense Plassen.

Deze warmtewisselaars (warmte overdracht van relatief warm water naar ijskoude omgeving) zijn van essentieel belang voor het gebruik in koud en extreem koud water.»

Ah, dat is in ieder geval al iets dat anders is. What else? «Verder is de 2e trap voorzien van grotere openingen die ervoor zorgen dat het water gemakkelijker naar binnen kan stromen, waardoor een betere drukverdeling op de buitenkant van het membraam ontstaat. Het ademcomfort wordt hierdoor vergoot,» vervolgt Rogier.

Inmiddels is de watertemperatuur al aardig opgelopen en zal ik dit niet kunnen testen. Ik geloof zomaar dat dit zal werken, het verhaal erachter klinkt in ieder geval logisch. Verder ziet de hele set er heel netjes afgewerkt en vooral solide uit, terwijl het gewicht ervan meevalt. De 1e trap van het testexemplaar (DIN) komt op zo’n 750 gram. De vorige versie (die ik zelf heb) op 665 gram. Van de Leg3nd zijn maar liefst drie uitvoeringen.

De 2e trap die ik mag testen is de Elite, het paradepaard van Aqua Lung. Het gewicht van de 2e trap is bijna gelijk gebleven (rond de 230 gram). Als ik vraag voor wie de ademautomaat geschikt is, antwoordt Rogier met zowel de gevorderde tot vergevorderde sportduiker, die onder alle omstandigheden (diepere duiken, koud en extreem koud water) zijn automaat wil gebruiken.

«Technisch duiken is een ruim begrip, je kan namelijk met deze automaat diep, wrak- of grotduiken maken, maar de focus ligt op de gevorderde tot vergevorderde sportduikers en duikinstructeurs,» aldus Rogier.

Mee in de duikkoffer

Nu de coronabeperkingen wat soepeler zijn geworden, ben ik met deze automaat in mijn duikkoffer op pad gegaan en heb er intussen de nodige duiken mee achter de rug. Zoet, zout, stroming, diep. Van alles wat.

Anderen lezen ook:  Revolutionair: Garmin SubWave

De resultaten laten zich heel simpel samenvatten: de automaat ademt echt top. Er is geen enkel verschil te merken of je op vijf meter ademt of op dertig, of te maken krijgt met stroming. Natuurlijk! Zul je zeggen, dat is ook wat je van een automaat verwacht.

Daar ben ik het ook helemaal mee eens, maar toch is mijn ervaring dat je bij de diverse merken verschillen beleeft. Uiteraard: onderhoud en afstellen hebben hierop ook invloed, maar deze automaat spant wat mij betreft wél de kroon. Wat je merkt is ook een heel natuurlijke ademflow. Dat komt doordat Aqua Lung zijn 2e trappen pneumatisch gebalanceerd heeft.

Bij het aanzuigen van lucht merk je een soort glijdende schaal, in tegenstelling tot sommige automaten die iets ‘abrupter’ zijn. Je voelt dan soort schokjes bij het openen van de valve. Ik vond dat prettig bij het ademhalen en het was ook iets dat gelijk opviel tijdens het duiken. De ademweerstand zelf is ook nog eens traploos te regelen via de bekende knop aan de zijkant.

Grappig om te vermelden is dat ik deze knop bij de diepere duik (per ongeluk) had dichtgedraaid en ik me bij het duiken bedacht dat deze automaat inderdaad heel prettig en licht ademt. Ik kan zeggen dat hij bij de duik erna, toen de knop inmiddels op max stond, nóg prettiger en lichter ademde.

Droge 1e trap

Als ik een nadeel moet noemen: voor sommige mensen kan het wel een grote investering zijn om eigenaar te worden van deze ademautomaat. Maar dan heb je wel iets goeds in handen. Aqua Lung heeft flink wat aanpassingen onder de motorkap gedaan, die je niet direct (hetzij in uiterlijk, hetzij bij gebruik) terugziet. Maar ze zijn er wel degelijk.

Ik ga hier geen technisch betoog houden over de ins-en-outs, maar één die ik beslist wel wil noemen, is het ACD-systeem. Een simpele, maar zeer doeltreffend systeem dat ervoor zorgt dat, als de 1e trap ontkoppelt is en er dus geen druk meer op staat, het binnenwerk van de 1e trap is afgesloten. Bij het op druk zetten opent de klep zich.

Hierdoor kan er praktisch nooit meer water in je 1e trap lopen. Handig als je per ongeluk je spullen spoelt zonder dat het kapje op je aansluiting zit, of als je een kapje op je trap zet waar nog wat restwater in zit. Ik denk dat de meesten die situatie wel herkennen. Een droge 1e trap scheelt in het onderhoud en de levensduur.

Aqua Lung had bij de ontwikkeling van deze nieuwe automaat voor ogen om de gevorderde tot vergevorderde sportduiker onder alle omstandigheden de perfecte automaat te bieden. Ik denk dat ze daar goed in geslaagd zijn.

Anderen lezen ook:  De zomer wordt nog mooier dankzij de Suunto Summer Sale!

Facts Leg3nd

Legend

Door het ACD-systeem kan er geen vocht of vuil in de 1e trap komen tijdens het spoelen.

Auto Closure Device (ACD):

De naam zegt het al. Dit systeem sluit de 1e trap af op het moment dat deze niet is aangesloten op de kraan van de duikfles en opent zich als je deze weer aansluit op de kraan. Hierdoor kan er geen vocht of vuil in de 1e trap komen tijdens het spoelen of opslag van je ademautomaat. De prestaties van de 1e trap blijven gewaarborgd, doordat deze nauwelijks slijt door vuil of water.

Pneumatisch-gebalanceerde 2e trap

Zorgt ervoor dat de aanvoer van lucht veel soepeler gaat en het stoppen van de luchttoevoer minder abrupt. Het gevolg is een natuurlijk in- en uitademproces. De meeste automaten gebruiken een hoge veerspanning om de klep te sluiten. De Leg3nd van Aqua Lung  is voorzien van een pneumatisch gebalanceerde 2e trap. Dit vermindert de inhalatie-inspanning die nodig is om de klep van de 2e trap te openen en verbetert het algehele ademhalingsgemak onder alle duikomstandigheden aanzienlijk.

Unieke Overgebalanceerde 1e trap

Het hart van elke automaat is de 1e trap. De Leg3nd 1e trap van Aqua Lung maakt gebruik van een uniek membraam-ontwerp in de 1e trap. Bij een goede overgebalanceerde 1e trap neemt de middendruk tijdens het afdalen naar grotere diepte sneller toe dan bij een gebalanceerde 1e trap.

Deze verhoogde middendruk compenseert mede de verhoogde dichtheid van ademlucht op diepte, door een groter volume aan lucht met groot gemak door het systeem te laten stromen. Het resultaat is een betere ademhalingsprestatie, ongeacht de diepte.

Aangetoond zijn de superprestaties op elke diepte en fantastische koudwaterbescherming.

Drie uitvoeringen

Legend

De legend is leverbaar in drie verschillende uitvoeringen. Alle modellen zijn voorzien van dezelfde 1e trap (DIN of INT), maar hebben een andere uitvoering als 2e trap.

Leg3nd

Deze is voorzien van een Venturi Control. Hiermee kun je de luchtstroom regelen. In de maximale positie zal deze zorgen voor een vacuüm-assist. Hierdoor wordt het membraam sneller naar binnen getrokken en zal op zijn beurt het mechanisme, dat zorgt voor de luchtvoorziening, helpen. In de minimale positie zal de venturi ervoor zorgen dat de automaat niet onnodig gaat blazen aan de oppervlakte. Prijs: € 599.

Leg3nd MBS

MBS staat voor Master Breathing System. Dit is een effectieve manier om de ademhalingsprestaties van de Leg3nd aan te passen. Het MBS regelt tegelijkertijd twee functies; de richting van de luchtstroom (Venturi Control) en de veerspanning waarmee je je ademcomfort kan instellen. Prijs: € 699.

Leg3nd Elite

Deze uitvoering is voorzien van een Venturi Control en een aparte Comfort-knop om de veerspanning (ademcomfort) te verhogen of te verlagen. Je kan ze bij de Elite dus onafhankelijk van elkaar bedienen. Hierdoor kunnen duikers hun eigen individuele ademvoorkeur verfijnen en makkelijk aanpassen. Prijs: € 749.

Website: www.amilcosports.nl