Dive Friends Bonaire is bekend om de acht duikcentra die ze hebben, strategisch verdeeld over het eiland. Bij alle locaties is het mogelijk om tanks op te halen. Port Bonaire, Hamlet Oasis en Sand Dollar hebben tevens een eigen compressor. Minder bekend is dat Dive Friends Bonaire meerdere huisriffen heeft!
Van Noord naar Zuid
De meest noordelijk gelegen locatie heet Hamlet Oasis en heeft wel een heel bijzonder huisrif genaamd Cliff. Daarover straks meer!
Something Special ligt iets zuidelijker en is de naam van het huisrif van Retail & Dive. Het heeft een klein strandje en de start van de duik is vrij simpel: gewoon de zee inlopen. De zee is in het begin vrij ondiep. Om deze reden wordt er op deze plek ook privézwemles gegeven aan Bonairianen. Yellow Submarine ligt aan de Kaya Playa Lechi in Kralendijk. Vanaf de veranda kijk je uit op Klein Bonaire en op het huisrif. Het huisrif heeft dezelfde naam als het duikcentrum en het enige dat je als duiker hoeft te doen, is de rustige weg oversteken om daarna de zee in te gaan. Er is nagenoeg geen stroming en het is een mooie plek om bijvoorbeeld je Open Water te halen en duikvaardigheden te oefenen. Leuk feitje: lokale kinderen zwemmen bij de pier af voor hun zwemdiploma!
Duikcentrum Dive Inn ligt aan de zuidelijke kant van Kralendijk en heeft Chachacha als huisrif. Het is een makkelijke duikplek waar je over een zandbodem de zee inloopt. De lokale bevolking is hier bijna iedere namiddag en avond te vinden. Er worden manden met eten meegebracht, de kinderen springen van de steiger af terwijl de ouders op het strandje bij de bomen zitten. De pier waar de cruiseschepen aanmeren ligt rechts naast Chachacha en je kunt hier niet duiken als de schepen aanleggen of vertrekken.
De locaties Resort Bonaire en Port Bonaire hebben geen huisrif. Bij Resort Bonaire kunnen de lessen in het zwembad gevolgd worden. Met een pick-up truck wordt er naar een geschikte duiklocatie gereden om vanaf daar de onderwaterwereld te verkennen. Port Bonaire ligt tegenover het vliegveld en vanaf deze locatie kunnen bootduiken worden gemaakt. De meest zuidelijke locatie is Delfins Beach Resort Bonaire. Een echte Drive Tru waar je tanks kunt wisselen en het huisrif is Lighthouse point. Via een houten pier of het prachtige strand kun je zo het water in en op zoek gaan naar roggen die regelmatig te vinden zijn in het zand. Lighthouse Point bestaat uit een ondiepe zandbodem die langzaam overgaat in koraal.
Terug naar het bijzondere huisrif genaamd Cliff!
Dit is de enige duiklocatie waarbij je een verticale wand (wall) ziet tijdens een kantduik. Tijd om dit zelf eens te ervaren.
We melden ons bij assistent-manager Davinia en krijgen na een hartelijke begroeting een rondleiding langs de compressor, tankruimte, toiletten, winkel en eindigen in de overkapte maar open ruimte. De wind zorgt er voor heerlijke afkoeling en de zo welkome schaduw is er in overvloed. Na het invullen van de papieren, volgt een duidelijke briefing over Cliff en zijn bewoners zoals Cubera snappers, rainbow parrotfishes en andere bewoners van het rif.
Via een trap met lage treden, komen we bij de entree van Cliff. De ingang is vrij gemakkelijk al moeten we opletten bij de rotsen/stenen als we het water inlopen. Terwijl ik in mijn ene hand mijn vinnen heb, steun ik met mijn andere hand tegen een grote platte rots en loop ik tot ongeveer borsthoogte het water in. Met wat lucht in mijn trimvest is het niet moeilijk om mijn vinnen aan te trekken en het vuurkoraal is prima te ontwijken.
Een buis loopt zichtbaar van de kant richting Klein Bonaire. Superhandig zo’n marker in de zee! Op een diepte van ongeveer acht meter zien we al snel de natuurlijke wand. We volgen de muur volgens ons duikplan en gaan naar een diepte van 15 meter. De wand is tussen negen tot 22 meter diepte te volgen en is begroeid met veel verschillende soorten prachtig koraal en sponzen zoals de oranje-olifantoorspons en Azuurblauwe Vaas Spons.
De muur wordt even onderbroken door een zandstrook en gaat dan weer verder. Tijdens onze duik worden we vergezeld door een onverstoorbare Tarpon. Het glimmende dier wacht rustig totdat wij klaar zijn met het zoeken naar vissen die verstopt kunnen zijn in de wand. Als we weer verder gaan, zwemt de Tarpon weer een stukje voor ons uit.
Een nogal territoriaal Damselvisje vindt het nodig om in mijn hand te bijten als ik met een lamp de muur afspeur naar krabjes. Ik schrik meer dan dat het pijn doet. Hij blijft mij uitdagend aankijken en die blik doet mij verder zwemmen richting de vlag en het memorial welke Kapitein Don daar heeft geplaatst. Kapitein Don is een duikicoon van Bonaire en hij heeft zich hard gemaakt om het koraal van Bonaire te beschermen. Hij moedigde het duiken aan onder het motto: “Neem alleen foto’s en herinneringen, laat alleen bubbels achter”. De vlag en steen staan op de bovenkant van de wand op een diepte van acht meter. Het lukt mij niet om de tekst te lezen maar Davinia vertelt later dat Kapitein Don het heeft opdragen aan alle duikers met de tekst: ‘Divers who have gone before us.’
Na een dikke 50 minuten ronden we de relaxte duik af. We spoelen onze uitrusting af in de daarvoor bestemde bakken en met een koel drankje gaan we onder een boom zitten na te genieten. We kijken hoe andere duikers de zee inlopen en ik neem mezelf voor om deze duik vaker te maken. De faciliteiten zijn goed geregeld zijn en het huisrif is prachtig!