Het kleine, bedreigde dier, gemiddeld zo’n 60 tot 70 centimeter lang, behoort tot de meest bedreigde zeeschildpadden ter wereld en vindt zijn normale habitat in de Golf van Mexico.

De Kemps zeeschildpad wordt zelden gezien Nederland. Af en toe wordt deze soort gezien in de Atlantische Oceaan, maar aanspoelingen zijn uiterst zeldzaam. Het blijft een raadsel waarom deze zeeschildpad hier belandde. Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren vermoedt dat het dier mogelijk in een verkeerde golfstroom terecht is gekomen en zo de Atlantische Oceaan is overgestoken, maar de exacte reden blijft onbekend.

De noordelijke wateren zijn levensgevaarlijk voor deze soort. Van der Hiele benadrukt dat ze in een soort slaapstand raken naarmate ze verder naar het noorden trekken, vanwege de lagere watertemperaturen. Dit kan leiden tot een soort coma, longontsteking en zelfs fatale afloop.

De conditie van de zeeschildpad is nog onduidelijk. Het dier is overgebracht naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, de enige plek in Nederland waar deze dieren kunnen worden verzorgd en opgevangen.

Bron: NOS nieuws, december 2023 en foto Shutterstock

 

Anderen lezen ook:  Vergeet niet om te oefenen met een boei!